Kathy Keller: 'De ware Jacob bestaat niet'

in Geloven

Is het huwelijk een roze wolk, en moeten christenen alleen maar Bijbelteksten aanhalen die deze mythe in stand houden? Over de voetangels en klemmen kun je maar beter nuchter en eerlijk zijn, vindt Kathy Keller.

"Hey handsome!" Het is de drukste dag van de week op het hoofdkantoor van Redeemer Presbyterian Church op Broadway in New York, maar op de volle gang heeft voorganger Tim Keller nog wel even tijd om een compliment naar zijn vrouw te roepen: "Hoi knapperd!"
Dat de theoloog en kerkplanter Tim Keller wereldwijd behoorlijk bekendheid geniet, maakt op Kathy niet veel indruk. Dat zijn boeken keer op keer in de New York Times-bestsellerlijst belanden evenmin. Sterker nog: als Tim een boek over het huwelijk maakt, wil Kathy er ook een hoofdstuk in schrijven. "Ik lees en beoordeel al jaren zijn teksten. Eigenlijk heb ik al zijn boeken meegeschreven."
Kathy Keller, een kleine vrouw met onderkoelde humor, schreef samen met haar man Tim een diepgaand en ontwapenend boek over het huwelijk. In deze week van Valentijnsdag leggen we haar een aantal stellingen voor.

1. Je trouwt altijd met de verkeerde

"Helemaal mee eens. We weten nooit exact met wie we trouwen, dat denken we alleen maar. We zijn allemaal zondig, en bovendien het product van opvoeding en omstandigheden. Zelfs als je partner écht de perfecte is op je trouwdag, gaat hij of zij veranderen, omdat het leven jullie allebei zal veranderen. Als je dus de zekerheid zoekt dat de ander perfect is en blijft voor de rest van je leven, vraag je iets wat niet bestaat. Getrouwd zijn is dus niet: jezelf blijven, maar: naar elkaar toegroeien door toewijding. Anders gaat het vroeg of laat mis.
De Bijbelse waarheid over de zonde verklaart waarom het huwelijk, meer dan welke andere goede instelling in deze wereld ook, moeizaam en pijnlijk kan zijn. Onze stelling is daarom dat de grootste uitdaging van het huwelijk is: leren hoe je liefde en zorg kunt tonen aan de 'vreemde' met wie je getrouwd blijkt te zijn."

2. De ware bestaat (niet)

"Ontelbare jonge vrouwen hebben me gevraagd: 'Wat als hij niet de ware is?' Eigenlijk is niemand de ware. Om zekerheid te krijgen over je partner, is toewijding nodig. En geloof. Vertrouw je dat God de bron voor jou zal blijven, óók als jouw relatie zich ontwikkelt, verandert, verdiept, en soms onder druk staat en moeilijk is?
Tim en ik hebben het ook bij onszelf ervaren: pas als je een verbond maakt en je aan de ander toewijdt, zeg je eigenlijk: 'Jij bent de juiste persoon voor mij. Vanaf nu gaan we uitzoeken wat we moeten doen met al die onderdelen waarin we nog steeds zondig zijn, en waarmee we elkaar alleen maar ongelukkig maken.'
Aan de andere kant bestaat de ware dus eigenlijk wel, namelijk diegene met wie je getrouwd bent. Na je trouwdag begint het deel van toewijding. Iets wat romantische verhalen je niet vertellen."

3. Of hij/zij van knoflook houdt, is wel degelijk belangrijk

Ze schiet in de lach: "De lat wordt tegenwoordig zo hoog gelegd. We zoeken vooral naar vervulling van onszelf in de ander. Daar komt ook de meeste angst voor trouwen vandaan. De noodzaak om iemand te vinden die alles in jou vervult, is een verpletterend zware zoektocht. We leven in een gebruikerscultuur, en die invloed gaat zeker ook de christenen niet voorbij – 'de ander bestaat toch vooral om mijn leven beter te maken, ook mijn huwelijksleven'. Daarom lijken korte relaties makkelijker; we kijken alleen naar wat iemand ons kan geven, niet naar wat wij te geven hebben. Dat laatste gaat gemakkelijk als je dol op elkaar bent, maar als de dagen komen met tegenslag, ziekte en zonde, helpt alleen toewijding aan de ander om je huwelijk sterk te maken."

4. Het huwelijk is een gezamenlijke bediening

"Ik kan het ieder stel aanraden: leer ontdekken wat jullie bediening, jullie gezamenlijke rol is in het Koninkrijk van God. Wij vonden die van ons in Tims eerste gemeente. Dat hield in dat Tim het publieke gezicht van onze bediening was, en ik hem daarbij ondersteunde. Denk niet dat ik alleen zijn sokken stopte of zijn eten kookte. Ik ontmoette mensen als hij geen tijd had, of organiseerde op zondagavond vragensessies in ons huis."
De huwelijkslessen van de twee blijken uit de praktijk gegrepen. Kathy: "Ik lijd al jaren aan de ziekte van Crohn. Pas sinds drie jaar is mijn toestand iets verbeterd, en grappig genoeg word ik nu soms gevraagd om te spreken voor groepen. Mijn man is daarin extreem bemoedigend. Als ik zit te piepen, is hij altijd degene die zegt: 'Je kunt het, doen, doen, doen!'"


Tekst: Niek Stam
Beeld: Niek Stam, Shutterstock
Bron: Visie 2014, nr. 6

Tim en Kathy Keller schreven het boek 'Het Huwelijk – Gods wijsheid over gevende liefde', uitgeverij Van Wijnen, 308 pagina's, € 19,95.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons