Ik voel me eenzaam

Wat kun je er aan doen?

in Geloven

Mis je contact met mensen om je heen? Misschien heb je wel een partner met wie je een hechte band hebt, maar zou je graag (meer) vrienden of vriendinnen hebben. Heb je veel (Facebook) vrienden, maar mis je een partner of een fijne emotionele relatie met je partner? Zomaar een paar situaties, waarin je je eenzaam kunt voelen.

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is het gevoel dat de contacten die je hebt - of dat er nu veel of weinig zijn - niet voldoen aan je behoefte. Ongeveer één op de drie Nederlanders voelt zich wel eens eenzaam, waarbij ongeveer 10 procent aangeeft zich vaak eenzaam te voelen. Eenzaamheid komt voor bij mensen van alle leeftijden, zowel mannen als vrouwen. Wel komt uit onderzoek naar voren dat mensen tussen de 30 en 45 zich het  meest eenzaam voelen.    

Ingrijpende gebeurtenissen zoals een verhuizing, sterfgeval, scheiding of geboorte van je kind kunnen gevoelens van eenzaamheid geven. Lichamelijke (b.v. beperkte mobiliteit) of psychische beperkingen  (b.v. een angststoornis) kunnen ook leiden tot eenzaamheid. Naast externe factoren kunnen ook persoonlijke factoren een gevoel van eenzaamheid geven of dit gevoel versterken. Dit kan op allerlei manieren. Misschien ben je bijvoorbeeld iemand die erg verlegen is of heb je moeite om anderen te vertrouwen. Ook kan het dat je jezelf onaantrekkelijk voelt, (bepaalde) sociale vaardigheden mist of last hebt van  gevoelens van neerslachtigheid en somberheid. Al deze factoren kunnen maken dat je contacten met anderen uit de weg gaat, of niet goed vorm kunt geven.

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Dit hoort bij het leven en is op zich niet zo erg. Het wordt een probleem als het blijvend wordt en je er zelf niet meer uitkomt.

Wat kun je doen?

Wat kan je doen om je minder eenzaam te voelen?

  • Probeer allereerst helder te krijgen waardoor of wanneer je je eenzaam voelt. Pas dan kan je kijken wat je er aan kunt doen.
  • Als je sociale contacten mist, kom dan in actie om gelegenheden op te zoeken die je contacten op kunnen leveren. Dit kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door lid te worden van een vereniging of mensen bij je thuis uit te nodigen. Ook internet kan een middel zijn om in contact te komen met anderen.
  • Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar probeer als je in contact bent met anderen in eerste instantie vooral te informeren naar de ander. Dat kan lastig zijn, vooral als je gevoel anders is en je ook behoefte hebt aan gesprek over jezelf. Ervaring leert echter dat gesprekken waar je eerst ingaat op anderen het meest bijdragen aan een prettig contact.  
  • Soms kan het helpen om je verwachtingen bij te stellen. Vraag jezelf af of je bijvoorbeeld per sé een partner nodig hebt om gelukkig te zijn. Het helpt ook niet om jezelf met anderen te vergelijken: iemand lijkt misschien wel populair, maar kan in de contacten die hij heeft ook diepgang missen, en kan zich daardoor net zo goed eenzaam voelen.
  • Weet dat je de  pijn van je eenzaamheid ook neer kan leggen in gebed. God is een milde Trooster.
  • -Het kan dat je merkt dat het je toch niet goed lukt om de contacten aan te gaan waar je behoefte aan hebt, omdat persoonlijke factoren je hierin belemmeren.  Begeleiding of advies door een hulpverlener kan je dan wellicht verder helpen. Kijk hier-voor eens op het aanbod online cursussen van Eleos Dichtbij (onderdeel van Eleos)  of meld je aan voor individuele gesprekken.


Jacomine Visser,
psycholoog OptiMent

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons