Happie eten voor het goede doel

in Geloven

Het goede doel steunen door uit eten te gaan: er zijn moeilijkere manieren om je in te zetten voor je naaste. In maart wordt er in Utrecht een ‘Happietaria’ geopend, een tijdelijk restaurant dat vrijwillig wordt opgezet en gerund door christelijke studenten. Een maand lang werken er tientallen vrijwilligers mee om zoveel mogelijk geld op te halen voor projecten in ontwikkelingslanden. Wat houdt zo’n Happietaria precies in en waarom is het de moeite waard?

Vrijwel elke studentenstad in Nederland kent het concept van Happietaria: restaurants die voor ongeveer een maand lang draaiende worden gehouden door voornamelijk christelijke studenten. De opbrengst gaat volledig naar het goede doel. Cathelijne Hage (tweede van links op de foto) is lid van het Happietaria Management Team (HMT) in Utrecht, waar voor de 17e keer een Happietaria wordt geopend. “Door middel van het restaurant wordt er aandacht gevraagd voor de problematieken in de derde wereld en voor duurzaamheid, eerlijke handel en rechtvaardigheid,” aldus Cathelijne.

Christelijk bestuur
Happietaria wordt georganiseerd vanuit de landelijke organisatie Happy Gift. Happy Gift laat zich inspireren door de Bijbel en het streven naar naastenliefde en gerechtigheid. Cathelijne: “Ondanks dat het niet verplicht is dat de bestuursleden van Happietaria christelijk zijn, is dit de afgelopen jaren in Utrecht wel het geval geweest.”

Ook bij Happietaria Utrecht 2014, dat in maart zijn deuren opent, bestaat het HMT uit alleen maar christelijke studenten. “De bestuursleden komen van verschillende studentenverenigingen: Sola Scriptura (C.S.F.R.), Navigator Studentenverenigingen en Depositum Custodi,” aldus Cathelijne, zelf lid bij de Navigators Utrecht. “Je kan goed merken dat we christelijk zijn; aan het begin van elke vergadering lezen we uit de Bijbel en bidden we samen.”

Cathelijne: “We vinden het erg belangrijk dat we niet alleen een bestuur zijn, maar ook een vriendengroep worden. Er heerst een goede, open sfeer; problemen worden met elkaar besproken en de samenwerking verloopt prima. We vullen elkaar goed aan en doordat we op verschillende verenigingen zitten, bereiken we een brede doelgroep!”

Goede doelen
Happietaria Utrecht 2014 zet zich in voor een project van BiD Network en van TEAR. BiD Network organiseert al jaren een ‘Women in Business-competitie’, waardoor ambitieuze vrouwen uit ontwikkelingslanden een eigen onderneming kunnen starten. Het geld dat Happietaria Utrecht verzamelt, draagt bij aan de financiering hiervan. Het project van TEAR zet zich in om het misbruik van vrouwen en kinderen in de sloppenwijken van Bolivia te voorkomen. Samen met een plaatselijke organisatie (Paz y Esperanza) werkt TEAR om vrijwilligers op te leiden om dit geweld te herkennen en te voorkomen.

“Als ik het einddoel voor ogen houd, ben ik erg gemotiveerd om zoveel mogelijk geld op te halen! Dat is de voornaamste reden dat ik heb gekozen voor een bestuursjaar: om heel concreet te kunnen helpen door geld in te zamelen voor het goede doel.”

 

Happietaria Utrecht 2014 is geopend vanaf 5 maart t/m 3 april. Zin in een goede en betaalbare maaltijd, waarvan de opbrengst volledig naar het goede doel gaat? Reserveer snel een tafel! Kijk voor meer informatie op www.happietaria-utrecht.nl.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons