“Geen succesverhalen meer”

Oud-aanbiddingsleider Timo komt na 3 jaar stilte met nieuw album

in Mediatips

Na drie stille jaren is oud-aanbiddingsleider Timo weer terug: gister bracht hij het album ‘Rouwbijbel’ uit, nadat hij afgelopen zomer al een EP uitbracht onder de naam ‘Boetepsalm’. Zijn stijl en inhoud zijn echter ingrijpend anders dan in zijn tijd bij Soul Survivor - het zijn drie roerige jaren geweest. “Ik zal nooit meer dezelfde muziek maken.”

Timo was aanbiddingsleider en liedjesschrijver voor onder andere Soul Survivor, maar bleek er in 2010 een dubbelleven op na te houden. Bij het uitbrengen van Boetepsalm vertelt hij deze zomer zijn verhaal ook in de media. “De media staan er vol mee dat ik mijn vrouw bedonderd heb. Rouwbijbel gaat over verlies, en dan in het bijzonder mijn scheiding. Ik hoop dat mensen dit horen en weten: ‘Ik ben niet alleen. Blijkbaar lopen er meer idioten rond’.”
 
Hoge moraal
Timo is blij dat hij met zijn vroegere aanbiddingsmuziek mensen heeft geholpen en geraakt. Toch zal hij deze muziek nooit meer maken. “Mij zal je niet meer horen preken. Hoe makkelijk is het om aan de overkant te gaan staan en te zeggen: ‘I made it!’ Ik wil náást mensen gaan staan, midden in het leven. Ze simpelweg iets laten zien, zonder een hoge moraal. Luisteraars mogen daar hun eigen weg mee gaan.”
 
“Wat ik van God heb gezien in deze periode? Ik heb God opnieuw leren kennen. Mijn beeld moeten bijstellen. In het boek Job bijvoorbeeld zie ik een God die bruut is. Hij levert Job uit aan Satan: hij verliest alles, behalve zijn leven. Dat vind ik wel hard van God. ‘De Heer geeft en neemt’, daarmee is alles gezegd. Hij doet wat Hij doet.”
 
Succesverhaal
“Ik hoop dat luisteraars de pijn en hoop voelen bij Rouwbijbel, zonder dat die twee elkaar in de weg zitten. Ze krijgen geen succesverhaal. Ik heb een ingewikkelde periode achter de rug, ik ben blij dat ik er nog ben. Het is niet: ‘Het oude is voorbij gegaan, de nieuwe Timo is gekomen’. Ik ben geconfronteerd met het verlies van mijn huwelijk, mijn huis, mijn werk. Dat het album soms wat zwaar op de maag ligt, geloof ik graag. Maar de oplettende luisteraar zal ook de hoop opmerken, die ik in het album heb verwerkt.”
 
Het album Rouwbijbel bestaat uit tien songs. Vijf daarvan zijn opgenomen in de studio en waren eerder al te beluisteren op EP Boetepsalm. De vijf overige nummers brengt Timo gefaseerd uit als concertfilms.

Concertfilm Boetepsalm

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons