FILM | ‘Her’: surrogaat liefde zonder opoffering

Is de film een metafoor voor wat technologie met onze liefde doet?

Ook de film Her is genomineerd voor een reeks van vijf Oscars. Volgende week wordt bekend of de film in de prijzen valt. Hoewel de film om liefde draait, vindt filmblogger Geert Heetebrij de film meer horror dan romantisch.

De film speelt zich af in een nabije toekomst, die nog digitaler en mensvreemder is dan nu. De meeste communicatie verloopt via technologie. Op straat lopen glimlachende mensen ogenschijnlijk tegen zichzelf te praten. Technologie als opium. 
 
Theodore (wat 'godsgeschenk' betekent) is een eenzame schrijver die online liefdesbrieven schrijft namens anderen. Hij is daar erg goed in; zijn tedere uitingen van liefde zijn de kunstmest voor menige relatie.
 
Maar al spreekt Theodore engelentaal – hij heeft de liefde niet. Theodore's liefdesleven staat op non-actief nadat zijn vrouw hem heeft verlaten en wil scheiden.
 
Thuis installeert Theodore een nieuw computersysteem met kunstmatige intelligentie; ‘het’ praat tegen je en leert van elk contact. Theodore raakt gebiologeerd door de levensechte interactie met de vrouwenstem die zichzelf 'Samantha' noemt.
 
Vermomd
Al gauw is Samantha het middelpunt van zijn leven; Theodore krijgt een band met haar die wederzijds schijnt. De film is heel inventief, super clever, stemt tot nadenken, maar niet op een inspirerende manier. Voor mij lag het dichter bij horror.
 
Met elk woord schept Theodore 'her'. Samantha (wat 'luisteraar' betekent) wordt zijn zelfgemaakte idool, die hij vervolgens liefheeft. Samantha is een experiment in zelfbevrediging - vermomd als liefde.
 
Eigen goden scheppen
Eigenlijk is Her een oud verhaal in een nieuw jasje: in zijn brief aan de Romeinen spreekt Paulus over de menselijke tendens om hun eigen goden te scheppen: “Terwijl ze beweren wijs te zijn, zijn ze dwaas en hebben ze God [die liefde is] ingewisseld voor beelden van vergankelijke mensen. Ze hebben de waarheid over God ingewisseld voor de leugen; ze vereren en aanbidden het geschapene in plaats van de schepper.”
 
Her verruilt liefde voor een surrogaat, een op zichzelf gericht gevoel die geen opoffering eist. Samantha is een op maat gemaakte illusie van een relatie die Theodore boven het hoofd groeit – misschien een metafoor voor wat technologie momenteel met ons doet?
 

Auteur: Geert Heetebrij

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons