FILM | Geldzucht leidend in ‘Nebraska’

“Is echte vriendschap mogelijk, of verpest geld alles?”

Nebraska is genomineerd voor 6 Oscars, waaronder 'Best Film'. De film gaat over de bejaarde Woody Grant. Hij heeft een brief op zak dat hij wel eens 1 miljoen dollar kan hebben gewonnen en wil die prijs persoonlijk gaan innen in Lincoln, Nebraska, twee staten - meer dan 1000 kilometer - verderop. Omdat hij zelf niet meer mag rijden gaat hij maar lopen. Hij wordt door de plaatselijke sheriff thuis gebracht.

Maar Woody blijft weglopen. Hij wil gewoon naar Nebraska. Zijn vrouw en twee volwassen zoons kunnen hoog of laag springen, maar deze geldprijs is een van de weinige dingen die zijn leven nog spannend maakt.
 
Uiteindelijk besluit zijn jongste zoon om vader dan maar te brengen . Zo zijn ze in ieder geval van het gezeur af. Het is geen gezellige roadtrip. Vader en zoon hebben nooit veel met elkaar gehad, maar gaandeweg gaan ze toch meer uitwisselen.

Geld maakt vrienden
Het wordt interessant als ze een tussenstop in hun vroegere dorp maken, waar ter ere van hun bezoek snel een familiereünie wordt ingelast. Daar vertelt Woody dat hij 1 miljoen heeft gewonnen. Opeens is hij de held van het dorp. Oude bekenden komen uit alle hoeken en gaten en iedereen wil een graantje meepikken. Als je wint, heb je vrienden.
 
De toon balanceert tussen zwarte comedy, drama, en tragedie. Een film die onder het alledaagse kruipt, met een vrij troosteloze, puur humanistische levensfilosofie. Nebraska is een karakterstudie en analyseert tussendoor fijntjes de wortel van alle kwaad. Groot geld brengt van alles boven in mensen. Is vriendschap mogelijk, of verandert geld alles?
 
Geldzucht
De zoon leert zijn gedesillusioneerde vader kennen en moet hem beschermen voor wolven in schaapskleren. Mensen reageren hetzelfde zodra het over geld gaat, of je nu familie bent of niet.
 
Alleen Woody's eigen gezin lijkt geen geldzucht te hebben – maar zij zijn ook de enigen die weten dat hem geen prijs wacht. De film biedt enkel sprankjes hoop, maar niets dat boven de dood uitstijgt. Ik vraag me af: als hij echt de loterij zou hebben gewonnen, had geldzucht die relaties dan ook verpest?
 
 
Auteur: Geert Heetebrij

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons