'Extremisten Nigeria moorden christelijk dorp uit'

Meer dan honderd doden bij twee aanvallen Boko Haram

in Christelijk Nieuws

Een aanval van de islamitische terreurbeweging Boko Haram op twee dorpen in het noordoosten van Nigeria heeft dit weekend zeker 106 levens geëist. Dat hebben ooggetuigen gemeld.

Ze zeiden dat strijders van Boko Haram zaterdagavond het dorp Izge aan de grens met Kameroen omsingelden en het vuur op de inwoners openden. Ze kwamen in militaire uniformen, waardoor de dorpelingen eerst geen gevaar vreesden. De mannen werd gesommeerd zich te verzamelen op het dorpsplein, waar ze werden doodgeschoten of de keel werd doorgesneden. Daarna gingen de strijders van deur tot deur om mannen te zoeken en ze te doden. Ook zouden de gewapende mannen tientallen huizen in brand hebben gestoken. "De lijken liggen nog op straat", zegt een overlevende Abubakar Usman tegen Reuters. "We zijn gevlucht zonder ze te begraven, zo bang waren we dat de terroristen nog op de loer lagen in de struiken."

Leger
Het Nigeriaanse leger heeft de aanval bevestigd, het dodental nog niet. De islamisten konden ongestoord hun gang gaan: het leger heeft juist vorige week zich teruggetrokken uit het gebied, nadat er bij een aanval negen militairen waren omgekomen. Ook bij een andere aanval, op het vissersdorp Doron Baga aan het Tsjaadmeer, was het leger afwezig. De legerwoordvoerder Mohammed Dole zei tegen CNN dat dat gebied ook niet onder verantwoordelijkheid van het leger valt, omdat dat daar een internationale troepenmacht de orde moet handhaven.

Boko Haram
Boko Haram is een extremistische beweging die de islamitische wetgeving wil invoeren in de afgelegen landelijke gebieden in het noordoosten van Nigeria. De groepering valt geregeld christenen en kerken aan. Ook de strijdkrachten, de politie en politieke tegenstanders zijn vaak het doelwit. Aanslagen van Boko Haram hebben de afgelopen 4,5 jaar aan duizenden mensen het leven gekost.

Bron ANP/CNN/Reuters/BBC 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons