De eenzame helpen

Wat kan ik doen?

in Geloven

Iemand die last heeft van eenzaamheid heeft last van een gevoel, een verdrietig en naar gevoel. Als buitenstaander kun je wel troost bieden en afleiding. Maar daarmee houdt het eigenlijk wel op. Die persoon moet vooral zichzelf leren helpen. De beste hulp die je kunt geven is dan ook: de ander voorzichtig de weg wijzen naar goede hulp.

Het begint bij aandacht aan de ander te schenken. Gewoon de ander te zien ‘als mens’. Investeer in de relatie en houd dit ook vol. Verwacht daarbij niet te snel resultaat. De ander kampt misschien al jaren met chronische eenzaamheid, en dat is niet na een paar bezoekjes over.

Deskundigheid
Zoals niet iedere vorm van hoofdpijn met een aspirientje is te verhelpen, is ook eenzaamheid niet door middel van een standaardprocedure te verhelpen. Onderschat dat niet. Denk dus niet te snel dat je tekort schiet. Bemoedig en complimenteer de ander met de kleine stapjes die hij/zij zet. De persoon moet vooral zichzelf leren helpen en dat kan bijvoorbeeld doordat je hem/haar stimuleert om professionele hulp te zoeken.

De ander wil niet
Soms kun je de indruk hebben, dat de ander gewoon niets wil. Ze zijn met geen stok te bewegen om iets te doen, wat je ook probeert. Het belangrijkste is, dat je niet opgeeft, blijf er gewoon zijn voor de ander. Blijf daarbij luisteren en vragen wat de ander nodig heeft, want soms gebeurt het dat we teveel onze eigen ideeën volgen, zonder goed het probleem of de verlangens van de ander in kaart gebracht te hebben.

Goed werk
Er is veel informatie over eenzaamheid te vinden. Als je die leest, leer je wat het is en wat je wel en beter niet kunt doen. Als je omkijkt naar de eenzame mensen in jouw omgeving, doe je een goed werk. Een goddelijk werk, want God kijkt om naar eenzame mensen. In Psalm 68:7a: “God geeft eenzamen een thuis en gevangenen vrijheid en voorspoed.” Dat houdt een belofte in. Voor de eenzame voor wie jij er probeert te zijn: hij kan helemaal opbloeien. Maar ook voor jou als helper: je staat er niet alleen voor. 't Is ook Gods werk!

 

Bij het schrijven van de artikelen over eenzaamheid is dankbaar gebruik gemaakt van:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons