Christenen verdrijven moslims uit hoofdstad CAR

Exodus van moslims uit wijken van hoofdstad Centraal-Afrikaanse Republiek

in Christelijk Nieuws

Moslims ontvluchten massaal hun woningen in de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui. Uit een moslimwijk zijn praktisch alle bewoners vertrokken. En in een wijk die tot voor kort als gemengd gold, wonen alleen nog maar christenen.

(imported body)

Dat stelde de Franse topmilitair Philippe Ponties, die de Europese militaire missie voor de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) gaat leiden. Hij sprak donderdag in Brussel over de stand van zaken bij de voorbereidingen. Hij vertelde echter ook wat hij in Bangui zag tijdens zijn recente bezoek aan de stad. Hij wilde de woorden "etnische zuivering" niet in de mond nemen.
 
In de CAR voeren moslimrebellen en christelijke milities een bloedige strijd. Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International is de moslimminderheid het slachtoffer van etnische zuiveringen. De organisatie spreekt van een 'exodus van moslims'; moslims zouden namelijk overal op de vlucht slaan.

De Europese Unie gaat militairen sturen om in delen van het land, vooral in en rond Bangui, de veiligheid te herstellen. Generaal-majoor Ponties hoopt dat de beveiligde gebieden uiteindelijk kunnen dienen als voorbeeld voor de rest van het land.

Op onderstaande foto is te zien dat de aartsbisschop van Bangui, Dieudonne Nzapalainga loopt naast de vertegenwoordiger van de moslimgemeenschap van Bangui, imam Oumar Kobine Layama. De twee reizen gezamenlijk door de Republiek om het geweld een halt toe te roepen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons