BLOG | 'We moeten onze stem in Sotsji laten klinken'

Ds. Julia van Rijn - Scriba Protestantse Kerk Amsterdam

in Christelijk Nieuws

Ds. Julia van Rijn, scriba van de Protestantse Kerk Amsterdam, heeft naar aanleiding van de Olympische Winterspelen een column geschreven. Zij stelt: 'Als kerk willen we onze stem laten klinken om onze homoseksuele broeders en zusters een hart onder de riem te steken.'

(imported body)

'De Olympische Winterspelen in Sotsji zijn van start gegaan. Zoals bij zoveel sportevenementen staan in Nederland 'de dominees' met geheven vinger op. Mensen die er op wijzen, dat er in Rusland tamelijk lenig met mensenrechten wordt omgegaan.

Pijnlijk
Het protest zwol aan toen in de zomer van 2013 de zogenaamde de anti-homowet werd aangenomen in het Russische parlement. Die wet verbiedt 'propaganda' van 'niet-traditionele seksuele relaties' onder minderjarigen. Hoezo kan er sprake zijn van een sportief festijn, wanneer de rechten van homoseksuelen zo worden ingeperkt? Hoe is dat voor homoseksuele sporters? Voor toeschouwers? Hoe pijnlijk moet het voor homo's en lesbiennes zijn om telkens te horen en lezen hoe jouw liefde in een dubieus daglicht wordt gesteld. Als een ziekte, als een onnatuurlijke relatie, als een gevaar voor tieners en kinderen. We hopen dat president Poetin beseft hoezeer de anti-homowet zijn Spelen in de ogen van velen van hun glans berooft.

Koopman
Veel mensen in ons land vonden de delegatie bij de openingsceremonie te zwaar. Kon minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport niet in haar eentje gaan? Nee. De koning houdt van sport en is erelid van het IOC. De koning houdt ook van de koningin, dus die moest mee. Koopman Rutte moet een economische crisis managen, dus hij moet – zonder roze stropdas – Rusland te vriend houden. De koopman heeft het weer gewonnen van de dominee of toch niet…?

Dominee
Als kerk willen we onze stem laten klinken om onze homoseksuele broeders en zusters een hart onder de riem te steken. En als dominee wil ik vandaag uitspreken wat onderdeel is van de missie van de Protestantse Kerk Amsterdam: Gods liefde gestalte geven in de stad. De kerk wil denken en handelen vanuit de gelijkwaardigheid van mensen, ongeacht hun seksuele oriëntatie. De Protestantse Kerk Amsterdam verheugt zich over het feit dat veel homo’s en lesbiennes actief zijn in de kerk: als predikant, bestuurder en kerklid.

Regenboog
We hopen oprecht dat de Spelen een sportief festijn zijn, dat mensen 'van alle  kleuren van de regenboog' met elkaar verbindt. We hopen ook dat tijdens de Spelen de discussie over de mensenrechten en de rechten van homoseksuelen voor ruis blijft zorgen. En vooral dat de discussie niet verstomt, wanneer de sporters moe maar voldaan, al dan niet met medaille, naar huis zijn terug gekeerd.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons