BLOG | Met Paulus naar Sotsji

Volgens Johan Snel horen sport en geloof bij elkaar

De tweelingbroers Michel en Ronald Mulder halen de Bijbel erbij om hun sportliefde te uiten. Terecht, weet Johan Snel. Ook Paulus zat al bij de Spelen.

Op Radio 1 kwam dominee Wim Noordzij vertellen dat de stemming onder Zwolse gereformeerden ‘euforisch’ is en dat iedereen uitziet naar komende zondag en het feest in de kerk na de sportieve successen van de tweelingbroers. ‘Stoelen uit de kerk, laten we feesten en dansen’, stelde een gemeentelid voor.

Paulus
Eerder al berichtte de Volkskrant over het geloof van de gereformeerde broers. Ronald: ‘Ik weet waar het in het leven om draait – dat is het geloof. Maar ik wil ook het maximale uit mijn talent halen. Ik denk dat het goed samen gaat.’ En goudwinnaar Michel: ‘We deden niet voor niets op 19-jarige leeftijd belijdenis; God staat boven alles.’ Als zijn favoriete Bijbelcitaat noemt Ronald dat over atleten in het stadion van wie er maar één de hoofdprijs kan winnen, een citaat uit een brief van Paulus.

Heisa
Want daar weet Paulus alles van, van winnen en van sport. De belangrijkste prediker van het christelijk geloof woonde en werkte in de wereldsteden van zijn tijd. Zo leefde hij jarenlang in Efeze, tegenwoordig in Turkije, waar miljoenen toeristen nog altijd het gigantische stadion bezoeken waar hij al kwam.
Dat deed Paulus niet voor niets. Hij was een man van de grote stad, waar alle mogelijke culturen elkaar ontmoeten. En waar ook het sportleven van zijn tijd zich concentreerde.
In het jaar 51 was Paulus in Korinte. Ook dat was destijds een megapool, een echte ontmoetingsplaats tussen oost en west, zoiets als Londen nu. Dat voorjaar heerste er extra veel drukte, en daar was het Paulus ook om te doen. Het was het jaar van de Istmische Spelen, met sportmannen en sportvrouwen (ja, die ook) uit de hele Griekse wereld. Voor Korinte betekende dat al net zo’n heisa, compleet met olympisch dorp, als nu voor Sotsji.

Sport en geloof
In zijn brieven heeft Paulus het over boksen en atletiek en over wat sporters ervoor moeten over hebben om goud te winnen. Als hij later in Rome gevangen zit en terugkijkt op zijn leven, schrijft hij – een beroemd citaat - dat hijzelf ook zijn gevecht heeft geleverd, zijn race heeft gelopen en zijn geloof heeft gehouden.
De ‘broertjes’ Mulder hebben groot gelijk. Sport en geloof hebben alles met elkaar te maken. En Paulus zou hen helemaal hebben begrepen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons