BLOG | Jongeren in de 'GodFlow'

"Geef jongeren uitdagingen als startende discipelen van Jezus"

in Geloven

Het is geen nieuw begrip, maar zeker een boeiende in de jeugdcultuur: ‘flow’. Je raakt in een flow als je een uitdagende taak krijgt die nauw aansluit bij jouw skills, waarbij je ook nog eens directe feedback krijgt in elke stap die je neemt.

Een oplettende lezer heeft hier wellicht de omschrijving van een game in gelezen. Dat klopt. Dit principe is één van de basisprincipes die games leuk, uitdagend en soms ook verslavend maakt. In een game krijg je een uitdaging voorgeschoteld – net iets lastiger dan de vorige – maar door trial and error lukt het over het algemeen wel. Als directe feedback krijg je extra punten, een leven extra, meer krachten of je mag naar een volgend level.
 
Godflow
Ik droom wel eens hoe het zou zijn als jongeren in mijn kerk in een soort flow terechtkomen. Een ´GodFlow´, waarin ze als startende discipelen van Jezus een uitdaging krijgen die net iets lastiger is dan ze verwachten aan te kunnen – maar wat dan toch lukt. Hoe stimulerend zou dat zijn! Op naar de volgende opdracht.
 
Kun je het je voorstellen? Een flow waarin jongeren God beter leren kennen. Waarin ze ontdekken welke principes God bedacht heeft voor hun leven. Welke skills ze in huis hebben, zonder dat ze misschien gelijk al doorhebben waarvoor ze die het beste kunnen gebruiken. Maar hé! In het grote verhaal van God met deze wereld weet je nooit wanneer het handig is om de broncodes uit het heilige boek te kennen!
 
Gods kind
Er zit voor mij ook een andere klank in GodFlow. Ik proef daar ook iets van Gods Geest in ons. Niet zozeer als een special force – de heilige Geest is immers geen kracht, maar een persoon die kracht geeft – maar als een flow waardoor jij kunt leven zoals God dat bedoelt. Waarin je identiteit bekrachtigd wordt en je skills en gaven een hemels randje krijgen, omdat ze ingezet worden om God te eren en Jezus groot te maken.
 
En hoe werkt het met die directe feedback? Hierbij denk ik aan die tekst uit Romeinen waarin staat, dat Zijn Geest onze Geest verzekert dat we kinderen van God zijn!
 
Laten wij op zoek gaan naar de GodFlow voor onze jongeren. Daag ze uit tot volgeling van Jezus. Niet in het algemeen, maar heb daarbij oog voor de skills en gaven die God aan die jongere heeft gegeven. En geef samen met Gods Geest die feedback. Jij bent geliefd kind van God!
 

Auteur: André Maliepaard

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons