BLOG | Gezocht: rolmodellen met ware schoonheid

'Echte schoonheid vind je aan de ontbijttafel: in je pyjama, zonder make-up'

in Geloven

'In mijn pyjama en zonder make-up aan een diner met mijn familie, dan kan ik echt mijzelf zijn.' Ik heb het gevoel dat ik nu een blog ga schrijven die niet zou misstaan op de meidenwebsite huisvanbelle.nl. De quote waar ik mee begon is van Jennifer Lopez. Zij schijnt dit laatst gezegd te hebben in een interview. Het triggert me.

Laten we wel wezen. Dit is de vrouw die haar billen - hou jezelf maar even vast - verzekerd heeft voor drie-honderd-miljoen dollar! Juist, een drie met acht nullen! Voor het geval dat ze tijdens het afvegen op het toilet eraf vallen ofzo?! Zij staat bekend om haar schoonheid en is in die hoedanigheid rolmodel voor honderden, zo niet duizenden, wat zeg ik drie-honderd-miljoen meiden... geweest.

Ik zeg ‘geweest’, omdat ik inschat dat ze niet meer in de top-3 van rolmodellen voor meiden voorkomt. Maar ooit heeft ze daar zeker in gestaan. Sterker nog: in 2013 is ze in Nederland inmiddels afgezakt naar plaats 72 van de top 100 (Factcheck: lijstje 100 mooiste vrouwen van 2013).

Helemaal zichzelf
Deze vrouw komt dus tot de conclusie dat al die keren op de rode loper in galajurken, al die te strakke outfits in videoclips, de - veelal mislukte - rollen in verschillende films niet laten zien wie ze echt is. Nee. In haar pyjama, zonder make-up, met haar familie aan tafel: dan kan ze zichzelf zijn. Ik heb even gegoogeld - lang leve google - die foto is dus nergens te vinden. Er is geen foto van JLo, waar ze op staat zoals ze echt is! Waarop je kunt zien hoe ze zich voelt als ze echt helemaal zichzelf kan zijn!

Het maakt me boos. Nu denk ik toch even stiekem aan mijn eigen dochters. Ze groeien op in een wereld met de JLo's van nu: Miley Cyrus, Rihanna en Katy Perry. Die laatste stond in diezelfde top 100 op één trouwens. Vrouwen die volop in de spotlights staan, maar over een paar jaar in een interview gaan zeggen dat ze niet zichzelf konden zijn. Maar ja, maak dat mijn meiden nu maar eens wijs.

Verstoorde schoonheid
In inmiddels een klassiek filmpje van Dove zie je hoe een gewone vrouw door middel van Photoshop omgetoverd wordt tot een beautyqueen en op een billboard beland. Het filmpje eindigt met de opmerking: geen wonder dat ons beeld van schoonheid zo verstoord is.

We weten dat geen enkele foto die we in bladen tegen komen is zoals die was. Er is altijd aan gesleuteld. Er is zelfs een website die alleen maar Photoshop-mislukkingen post en die daarmee pijnlijk duidelijk maakt wat er echt aan de hand is: dunner, langer, gladder…

Rolmodellen
Hoe kunnen we zorgen dat het zelfbeeld van onze meiden en jongens niet afhangt van een onwerkelijk beeld van de werkelijkheid? Mijn overtuiging is dat er één ding krachtiger spreekt dan de gephotoshopte modellen in bladen of aan de muur van een tienerkamer. En dat is het levende beeld van rolmodellen, die in hun gedrag ware schoonheid laten zien, die van binnen zit. En die de schoonheid van onze kinderen in een veilige setting weten te bevestigen.
 
In die top drie rolmodellen staan al jaren de ouders met stip op één. Die rol van hen is niet te onderschatten. Daarbij hebben vaders misschien nog wel een specifiekere rol als het gaat om het zelfbeeld van hun dochters. Vaders die laten merken dat ze er mogen zijn, juist ook als ze in hun pyjama, zonder make-up aan je tafel zitten. Je bent mooi meid! Dus vaders, we weten wat we morgenochtend aan het ontbijt te zeggen hebben.


Auteur: André Maliepaard

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons