BLOG | Fobie voor het duister

"Ben ik overgevoelig voor het getal 666?"

in Geloven

Ik weet niet precies waar het vandaan komt, maar ik ben gevoelig voor het getal van het beest. Het valt het me altijd op als ‘ie langskomt. Zo heb ik eens hevig getwijfeld over de aanschaf van een beamer, die in de aanbieding 666 moest kosten. En ben ik bij één van mijn eerste banen de discussie aangegaan met de personeelsadministratie, omdat ze mij - als godsdienstdocent notabene - het registratienummer 666 hadden gegeven.

Nu schijnt er een heuse fobie voor het getal te bestaan. Dat heet in de volksmond hexakosioihexekontahexafobie. Juist, iets met heks-nogwat. Ik heb een tijdje getwijfeld of ik, net als Stichting Opwekking, hieraan zou lijden. Zij durfden immers opwekking 666 niet in de bundel te zetten. Als je erop gaat letten, dan kom je het getal best vaak tegen trouwens.

Zo kostte de eerste Mac van Apple - dat merk met die hap uit de appel die natúúrlijk niet hint naar de zondeval - 666 dollar. En zowel in het logo van Google Chrome als van Disney kan je drie keer een zes ontwaren. Dit laatste noem ik even expliciet om twee kaarten voor de film Frozen los te peuteren bij TimZingt, de columnist van EO Visie. Hij daagt deze week in zijn column uit om met bewijs te komen dat die Disneyfilm niet door de beugel kan. Need I say more..?

Te eenvoudig
Inmiddels kom ik een beetje los van deze fascinatie of fobie. Hoe je het ook zou willen noemen. Ik ben het met Tim eens dat het te eenvoudig is om met letterwaarde zes uit het Hebreeuwse alfabet het internet (www) tot duivels domein te bestempelen. Al heb ik wel het idee dat de duisternis daar aanwezig is, of zeg ik nu iets heel geks? 

Toen één van onze predikanten afgelopen zondag iets riep in de trant van: 'er is een hel', werd er wat onrustig op de stoel heen en weer geschoven. We praten liever over de hemel en niet over de hel. Er is grote kans dat veel christenen je inmiddels voluit uitlachen als je nog in zoiets als een hel gelooft. 'Denk je nou echt dat een draakje barbecueënd…?' En verder gesprek is gesloten.

Katy Perry
Een paar maanden geleden schreef ik in een blog over een uitspraak die Katy Perry had gedaan, waarin ze zegt dat ze haar ziel verkocht heeft aan de duivel. Meerdere mensen wezen mij op het feit dat dit een vooral gezegde is, waarmee ze aangeeft dat ze alles opzij heeft gezet om te bereiken wat ze nu heeft behaald. Fair enough.

Toch begon ik daar na het aanschouwen van haar optreden tijdens de laatste Grammy Awards mijn twijfels bij te krijgen. Niet omdat ze met het nummer 666 over podium loopt. Sterker nog, er pronkt een groot rood lichtgevend kruis op haar kleren. Maar vooral omdat het nummer 'Dark Horse' wel een heel duistere uitstraling krijgt. 

Waarschijnlijk de reden dat ik gisteren werd ik getriggerd door een blog van Corjan Matsinger, die net als ik heeft zitten kijken naar haar optreden, en de diepere lagen probeert te duiden. 

Hoewel Katy wat mij betreft wel heel erg flirtte met de donkere kant, zowel in tekst als in beeld, zocht Corjan naar andere intenties van het dansen van Katy met demoonfiguren, paaldansen rond een bezemsteel en een vorm van heksenverbranding aan het eind. 

Ik zoek graag met hem mee, maar hier haak ik toch af en steekt die oude fobie voor het duister zijn kop op. Iets met heks-nogwat… Stiekem vraag ik mezelf af: zie ik nou teveel het duistere in dingen of…?


Auteur: André Maliepaard

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons