Bisschoppen houden mening over gezin geheim

in Christelijk Nieuws

De Nederlandse Bisschoppenconferentie houdt geheim hoe de pastorale teams van de Nederlandse parochies tegenwoordig denken over huwelijk en gezin. Dat zouden zij doen op uitdrukkelijk verzoek van kardinaal Lorenzo Baldisseri van de Bisschoppensynode in Rome, zo maakte de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland bekend.

De pastorale teams hebben in de afgelopen maanden een vragenlijst ingevuld, die het Vaticaan wereldwijd heeft rondgestuurd. Ze beantwoordden onder andere vragen over het homohuwelijk, voorbehoedsmiddelen, ongehuwd samenwonen en scheiden. Over de vragenlijst ontstond veel ophef, nadat bisschoppen in andere landen de 41 vragen op internet hadden gepubliceerd.

De Nederlandse bisschoppen kozen er toen ook voor om dat niet te doen, maar via andere kanalen circuleerde er toch een Nederlandstalige versie van de enquête, die door honderden katholieken is ingevuld. De antwoorden op deze vragenlijsten worden niet door de bisschoppen in Rome ingeleverd, lieten zij eerder al weten.

"Het was geen opiniepeiling onder gelovigen over deze thema's, maar de voorbereiding op een buitengewone Bisschoppensynode over het gezin, komend najaar in Rome. Op die synode worden de pastorale uitdagingen van huwelijk en gezin besproken", aldus een woordvoerster van de Rooms-Katholieke Kerk. Baldisseri zou voor die bijeenkomst niet de mening van gewone katholieken willen hebben, maar alleen die van mensen die pastorale zorg leveren.

 

Bron: ANP

 

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons