Bijbelverhaal op je knoop

Expositie 'Thuis in de Bijbel' vertoont Bijbelverhalen op alledaagse gebruiksvoorwerpen

in Geloven

Hoe lazen Gouden Eeuwers de Bijbel? Museum Catharijneconvent vertoont de komende maanden het erfgoed rondom de Bijbelverhalen met de expositie ‘Thuis in de Bijbel’. Na een vlucht langs schilderijen en alledaagse gebruiksvoorwerpen als tabaksdozen en knopen blijkt dat de Bijbelverhalen ver doordrongen in het dagelijkse leven.

Vanaf de Gouden Eeuw vertonen schilderijen en gebruiksvoorwerpen steeds vaker Bijbelverhalen. Opvallend is dat die verhalen vaak in een Hollands huis of  landschap worden geplaatst. “Omdat ze het land Israël niet kenden”, licht conservator Tanja Kootte toe aan het AD. “Ook kon het volk zich op deze manier gemakkelijker inleven in het volk.”
 
Museum Catharijneconvent organiseert de tentoonstelling ‘Thuis in de Bijbel’ vanwege het 200-jarig bestaan van het Nederlands Bijbelgenootschap. Zo exposeert het museum ook het eerst Nederlandse gedrukte boek: een Delftse bijbel uit 1477.

Op de knopen staat het verhaal van Jozef, die vlucht voor de vrouw van Potifar.

Antoine Bodair test kunst- en Bijbelkennis

Bron item: RKK

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons