Belgische kerk tegen euthanasie bij kinderen

Kerk en kinderartsen hekelen 'overhaaste besluitvorming'

in Christelijk Nieuws

Een nieuw wetsvoorstel in België, dat de leeftijdsbeperking bij euthanasie afschaft, stuit vanuit christelijke hoek op hevige weerstand. De nieuwe euthanasiewet maakt het voor minderjarigen mogelijk euthanasie aan te vragen bij ondraaglijke pijn of in een terminale fase.

(imported body)

Morgen zal het Belgische parlement stemmen over de uitbreiding van de euthanasiewet, die naar verwachting zal worden aangenomen. België zou daarmee het eerste land zijn dat geen enkele minimumleeftijdsgrens voor euthanasie hanteert. Wel moet een psycholoog de aanvraag beoordelen en moeten de ouders ermee instemmen.

De Belgische kerk protesteerde al eerder tegen de euthanasiewet, toen deze in 2002 werd ingevoerd. Hoewel volgens de peilingen op dit moment 75 procent voor de wet is, weerhoudt dit tegenstanders er niet van om hun stem luid en duidelijk te laten horen.

Mensen die tegen deze wet zijn vragen zich af of een kind wel in staat is om een euthanasiebesluit te nemen. Het zou teveel druk uitoefenen op kinderen die weten dat ze niet lang meer te leven hebben. 

Kinderartsen
De kerken staan niet alleen. Ook kinderartsen zijn bezorgd over de wet en de 'overhaaste besluitvorming'. In een brief roepen 160 kinderartsen het parlement op de wet nog eens goed te overwegen. "Er is helemaal geen vraag vanuit de bevolking of vanuit de medische wereld naar de mogelijkheid van levensbeëindiging bij minderjarigen", stelt professor Stefaan Van Gool van het Universiteitsziekenhuis in Leuven.


Bron: Spirit24

 

<iframe style="border: none; overflow: hidden;" src="http://www.spirit24.nl/player/frame/?episode=urn:vpro:media:program:36976430&type=urn&width=480&height=275&still=&autostart=off&volume=5&startTime=00:00:00" frameborder="0" width="480" height="275"></iframe>

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons