Actueel: Film christenvervolging Noord-Korea

Recent VN rapport bevestigt ongehoorde gruwelijkheden en martelpraktijken

in Christelijk Nieuws

Afgelopen weekend is in Zuid-Korea een speelfilm over christenvervolging in Noord-Korea in première gegaan.

(imported body)

De film De Apostel vertelt het verhaal over een ondergrondse kerk in Noord-Korea en beschrijft de pijnlijke weg die christenen moeten doorstaan. Maandag 17 februari bracht de VN een ontluisterend rapport uit over de situatie in Noord-Korea. De uitkomsten bevestigen de dreigende omstandigheden waar Noord-Koreanen - die anders denken of geloven dan het regime voorschrijft - in leven of gevangen worden gehouden.

Waargebeurd
De film is dan ook gebaseerd op waargebeurde verhalen van vervolgde christenen, die door het Noord-Koreaanse regime worden gezien als overlopers of verraders. De maker van de film hoopt hiermee de schending van de mensenrechten in dit land opnieuw onder de aandacht brengen.

In Noord-Korea is het aanbidden van een God strafbaar en kunnen christenen alleen stiekem hun geloof belijden. Organisatie Open Doors plaatste Noord-Korea onlangs nog op nummer 1 van de ranglijst van landen waar de meeste christenen worden vervolgd. Veel christenen vluchten daarom naar Zuid-Korea.

Shockerend rapport
De film gaat vooraf aan het uitkomen van een nieuw VN rapport, welke maandag 17 februari 2014 is gepresenteerd. De commissie heeft een jaar lang onderzoek gedaan en sprak met gevluchte slachtoffers en getuigen. Noord-Korea zelf houdt de deuren stevig op slot voor de VN commissie. Het rapoort vermeldt dat er dingen in Noord-Korea gebeuren die te vergelijken zijn met het werk van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog.

Lang en gruwelijk
De opsomming van misdaden is lang en gruwelijk: vernietiging, moord, slavernij, marteling, opsluiting, verkrachting, gedwongen abortus, seksueel geweld, vervolging om politiek, religie, ras en sekse, gedwongen migratie, verdwijnen van mensen. De VN-commissie deed een jaar onderzoek en sprak meer dan tachtig slachtoffers en getuigen in Seoul, Tokyo, Washington en Londen, maar kreeg geen toegang tot Noord-Korea zelf. Religieuze vervolging is een van de belangrijkste onderzoeksgebieden van de VN.

Bron: Spirit24/ohchr.org

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons