'Waarom zou ik bidden?'

Warom is bidden in het dagelijks leven soms zo saai, en moeilijk vol te houden? Vijf keer vraag en antwoord over bidden.

1. Waarom zou ik bidden?

"De eerste reden is egocentrisch, namelijk: bidden is goed voor jezelf. Door terug te blikken op mooie en vervelende momenten, word je zelfbewuster. Ten tweede wil God graag naar je luisteren. Dat is misschien moeilijk, want hoe weet je dat God luistert, als Hij niets terug lijkt te zeggen? De afstand die jou en mij van God scheidt, is groot. We zijn niet gelijkwaardig, en daarom denk ik dat we soms blij moeten zijn dat Hij niet altijd direct spreekt. Volgens mij zouden we dan enorm schrikken!
In plaats daarvan kiest God er vaak voor om door andere dingen te spreken, zoals de natuur, vrienden en de Bijbel. Het is spannend om uit te vogelen op welke manier jij Hem het best verstaat. Schrijf op welke indrukken je opdoet. Als je na een tijdje terugbladert, merk je dat God vaker heeft gesproken dan je denkt."
Corjan Matsinger (teamleider bij Youth for Christ)

2. Hoe kan ik beginnen én volhouden?

"Geloof begint met God aanroepen. Toen Paulus tot geloof kwam, begon hij met gebed. Je kunt God aanbidden, danken, vragen stellen en alles vertellen. Gebed kun je vergelijken met benzine in een auto. Als je niet bidt, zet je de auto in een parkeervak. Je relatie met God groeit niet, omdat je niet met Hem communiceert.
Toch kan het gebeuren dat we de auto parkeren, omdat bidden geen vast onderdeel is van ons leven. Om ervoor te zorgen dat je het automatisch gaat doen, kun je jezelf uitdagen veertig dagen op één of twee vaste momenten te bidden. Na veertig dagen zul je zien dat je niet meer zonder kunt."
Marian Timmermans (schrijfster van Mind your Faith, uitgeverij Ark Media)

3. Zijn er manieren om bidden minder saai te maken?

"Ik kan me voorstellen dat je bidden saai vindt. Er zijn maar weinig mensen die goed kunnen bidden zoals we hebben geleerd: handen samen, ogen dicht en praten tegen een Onzichtbare. Door ook je andere zintuigen te gebruiken, kan bidden mooier en leuker worden. Neem bijvoorbeeld een steentje in je hand, en laat het warm worden. Ondertussen kun je God vertellen over zorgen die je hebt, en in de Bijbel 1 Petrus 5:7 opzoeken. Daar staat: 'Geef al je zorgen aan Hem, want Hij zorgt voor je.' Daarna kun je de steen op de tekst leggen, en je zorgen letterlijk aan God geven. Zo kun je experimenteren met verschillende manieren. En als iets niet bij je past, laat het dan gewoon los."
Matthijs Vlaardingerbroek (gemeentestichter en maker van de site Creatiefgebed.nl)

4. Hoe kom ik aan gebedspunten?

"Je kunt bidden voor alles wat je op een dag meemaakt in je eigen leven, en voor iedereen die je op een dag tegenkomt. Bid als je keuzes moet maken, bijvoorbeeld voor een studie, vrienden of hoe je met geld omgaat. Natuurlijk mag je ook bidden voor wereldwijde problemen, zoals vrede voor landen die in oorlog zijn. Als je het moeilijk vindt, bid dan met vrienden of schrijf je gebed op. Dank God elke keer als je bidt, en vraag of je Hem steeds beter mag leren kennen. Hij kent jou door en door en leert je vanzelf voor de belangrijke dingen te bidden."
Saskia van Helden (coördinator WakeUp Deborah)

5. Hoe kan ik samen met anderen bidden?

"Je kunt op kring of bij catechisatie voorstellen samen te bidden, of zelf een groepje (vrienden) samenstellen.
Het kan zijn dat het de eerste keren eng is om in een groep te bidden. Luister dan naar wat anderen zeggen, en doe geen dingen die je niet fijn vindt. Maar weet wel: God kijkt naar je hart, niet naar woorden.
Je hoeft dus niet bang te zijn dat je 'verkeerd' bidt. Het voordeel van samen bidden, is dat je elkaar aanvult. Bovendien kun je ook voor elkaar bidden als er problemen zijn."
Erwin van Deutekom (projectleider van de Prayer Night)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons