“VN te christelijk”

Christelijke NGO's sterk in de meerderheid

in Christelijk Nieuws

Het christendom domineert de Verenigde Naties, concluderen Britse godsdienstwetenschappers na een studie op de samenwerking tussen VN en haar hulporganisaties. Volgens de professoren is meer diversiteit nodig om de kans op wereldvrede te verhogen.

Van de hulporganisaties (NGO’s) die met de VN samenwerken, heeft ruim 70 procent een christelijke achtergrond. Die ongelijkheid heeft vooral een financiële oorzaak: hindoeïstische en boeddhistische NGO’s hebben minder budget dan christelijke. Dat maakt hen te klein om met de VN te kunnen samenwerken.
 
Vooral katholieken staan onevenredig veel op de NGO-lijst. Dankzij het Vaticaan hebben zij ook politieke invloed als ‘waarnemer’.
 
In hun rapport 'Religious NGO's and the United Nations' pleiten de wetenschappers van de universiteit van Kent voor een eerlijkere vertegenwoordiging in de samenwerking tussen de VN en NGO’s. “Religies vormen een belangrijk deel van de internationale wereldpolitiek. In onze geglobaliseerde wereld moeten de godsdiensten gelijke toegang krijgen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons