VN bekritiseert Vaticaan over misbruik

Vaticaan geeft geen informatie seksueel misbruik vrij

in Christelijk Nieuws

Het Vaticaan blijft weigeren nauwkeurige gegevens te verschaffen over het seksueel misbruik van kinderen door rooms-katholieke geestelijken. Die kritiek uitten leden van de VN-commissie voor de rechten van het kind donderdag in Genève.

(imported body)

Aartsbisschop Silvano Tomasi, de ambassadeur van het Vaticaan bij de VN, wees de kritiek van de hand. Hij zei dat de Rooms-Katholieke Kerk vastbesloten is om misbruik van kinderen door katholieke geestelijken tegen te gaan. Tomasi herinnerde eraan dat talrijke kerkelijke instellingen zijn ingezet om de veiligheid van kinderen te waarborgen en dat paus Franciscus een commissie voor de bescherming van minderjarigen heeft ingesteld. De paus noemde in de mis waarin hij donderdagochtend in het Vaticaan voorging, het misbruik "een schande voor de kerk''. Hij erkende dat schadevergoedingen aan slachtoffers de kerk veel geld kosten, maar dat ze terecht zijn.

VN-commissie
Leden van de commissie waren niet tevreden met Tomasi's woorden. Het Vaticaan moet precieze gegevens verschaffen over de omvang van het schandaal in alle landen waar geestelijken zich aan minderjarigen hebben vergrepen, zei Hiranthi Wijemanne uit Sri Lanka. Het Vaticaan heeft ter verdediging van zijn weigering om concrete cijfers te geven onder meer gezegd dat het niet verantwoordelijk is voor de handelingen van kerkelijke instellingen en hun medewerkers in andere landen. Commissieleden vinden dat het Vaticaan "een morele verantwoordelijkheid" heeft. Ze veroordeelden het dat sommige geestelijken die zich aan misbruik schuldig hebben gemaakt, niet uit hun ambt zijn gezet.

Misbruik Nederland
De commissie-Deetman, die onderzoek deed naar het seksueel misbruik in de RK-Kerk in Nederland, kwam tot de conclusie dat door falend toezicht in ons land tussen 10.000 en 20.000 kinderen zijn misbruikt in katholieke instellingen en internaten. De meeste gevallen waren in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Ook in onder meer de Verenigde Staten, België, Duitsland en Ierland kwamen schandalen over grootschalig misbruik van minderjarigen door rooms-katholieke geestelijken naar buiten.
 

<iframe id="player-598237" src="http://nos.nl/embed/?id=e:598237&autoplay=0" frameborder="0" scrolling="no" width="550" height="309"></iframe>

Bron: ANP


Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons