Vaticaan: 'Geen genade voor pedofiele priesters'

Paus verkiest gerechtigheid boven reputatie Katholieke Kerk

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus is niet van plan pedofiele priesters clementie te verlenen. Hij verkiest waarheid en gerechtigheid boven het beschermen van de kerk. Dat zei de voormalige Vaticaanse bisschop Charles Scicluna zaterdag tegen persbureau Reuters.

(imported body)

Volgens Scicluna zal Franciscus ondanks zijn barmhartige natuur hard optreden tegen pedofiele priesters. "Ik heb een ontmoeting gehad met Franciscus en hij heeft grote vastberadenheid om door te gaan op de lijn van zijn voorgangers", aldus Scicluna. "Zijn evangelie van genade is erg belangrijk, maar het is geen goedkope genade."

Donderdag werd bekend dat de voorganger van Franciscus, Benedictus XVI, in 2011 en 2012 in totaal bijna 400 priesters ontsloeg op verdenking van kindermisbruik. Scicluna, die destijds over misbruikzaken ging, bevestigde die ontslagen. Franciscus noemde de misbruikcrisis donderdag in een reactie 'de schande van de kerk'.

Het Vaticaan ontkende de aantallen en stelde dat persbureau Associated Press (AP), dat zich baseerde op een document uit het Vaticaan, verkeerd heeft gelezen. Scicluna houdt volgens AP wel vast aan de gegevens en stelt dat het aantal ontslagen in 2011 een piek bereikte. In dat jaar werden 260 geestelijken uit hun ambt gezet. Dat aantal is inmiddels gedaald van ongeveer 125 in 2012 tot 100 in 2013.

Het grote verschil kan volgens Scicluna worden verklaard door een achterstand in het verwerken van oude misbruikzaken. Het is voor het eerst dat er details bekend zijn over het aantal ontslagen priesters. Voorheen maakte het Vaticaan alleen het aantal meldingen van seksueel misbruik bekend.

Bron: ANP

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons