TELEVISIE | Schaatsen een christelijke sport?

Documentaire 'Zwart ijs' van Geert-Jan Lassche

in Christelijk Nieuws

Zwart IJs gaat over de band tussen het schaatsen op natuurijs en orthodox christelijk Nederland. Veel Nederlandse schaatstoppers komen van het christelijke platteland. Hoewel de kerk bezwaren heeft tegen topsport wordt voor schaatsen een uitzondering gemaakt, zo lang er tenminste niet op zondag geschaatst wordt. Maar de moderne tijd en de professionalisering zetten deze traditie onder druk.

Schaatsen op natuurijs is een oersport in Nederland. Veel topschaatsers komen van het christelijke platteland. Hoewel de Biblebelt (orthodox christelijk Nederland) tegen topsport is, wordt voor schaatsen een uitzondering gemaakt. Zolang maar niet op zondag, de dag des Heeren, worden geschaatst.

Vandaag wordt de traditionele schaatscultuur bedreigd door commercie en professionalisering. Ook het heilige huisje van de zondagsrust wordt niet langer geëerbiedigd.

Het plaatst de hoofdpersonen voor dilemma's: Geert-Jan van der Wal uit Urk, de favoriet voor de eerstkomende Elfstedentocht. René Ruitenberg, meervoudig Nederlands kampioen. En de schaatsfamilie Klompmaker, ook van de Veluwe.

Als in februari 2012 de felbegeerde Elfstedentocht wel heel dichtbij komt, en zondag de enige optie lijkt, staan de hoofdrolspelers voor de keus.

Zwart IJs is een documentaire van Geertjan Lassche en is een coproductie van IDTV Docs en EO, en kwam tot stand met steun van het Mediafonds.


Bekijk hierboven de Hollanddoc Zwart IJs

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons