'Syrische christenen bij vredesbesprekingen'

Timmermans wil christenen en koerden betrekken bij vredesoverleg Genève

in Christelijk Nieuws

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken gaat bekijken of Syrische christenen en Koerden kunnen worden betrokken bij de vredesbesprekingen die volgende week in Genève worden gehouden. Dit meldt het Nederlands Dagblad.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind vroeg hier om in een debat over de situatie in Syrië. De besprekingen in Genève gaan tussen twee partijen: de regering en de oppositie. Die laatste heeft zich verenigd in de Syrian National Council (SNC).

‘In de SNC zitten wel drie christenen, maar op persoonlijke titel. De meeste christenen willen zich niet aansluiten bij de SNC, omdat ze neutraal willen blijven’, zegt Voordewind. Formeel kan een recent opgerichte christelijke koepelorganisatie niet meedoen aan de hoofdonderhandelingen, stelde Timmermans donderdag. ‘De VN-gezant voor Syrië wil slechts met twee partijen aan tafel. Wel wil hij dat de oppositie zo pluriform mogelijk moet zijn. Wij zullen hem aan deze afspraak houden.’ Wellicht kunnen de christenen en Koerden wel meedoen aan een bijeenkomst met diverse ngo’s, die tegelijk met de vredesbesprekingen gehouden wordt.

Wereldraad
Dertig kerkleiders hebben een conferentie in het hoofdkantoor van de Wereldraad van Kerken in Genève gisteren afgesloten met een oproep aan de strijdende partijen in Syrië om het gewapende conflict te beëindigen en met elkaar te gaan praten.

De vertegenwoordigers van kerken uit Syrië, andere landen uit het Midden-Oosten, Rusland, het Vaticaan, Europa en de VS geven de boodschap mee aan Lakhdar Brahimi. De VN-gezant voor Syrië woonde de vergadering bij, evenals Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de VN. Brahimi beloofde de verklaring in te brengen tijdens de vredesbesprekingen volgende week in Genève.

In de verklaring staat ook dat alle ‘kwetsbare groepen’ en vluchtelingen in Syrië naast toereikende hulp betrokken moeten worden bij de poging tot vrede te komen. Daarmee doelen de kerken op de christenen in het land die als groep niet uitgenodigd deel te nemen aan de vredesbesprekingen. ‘Er is geen tijd te verliezen. Genoeg mensen zijn omgekomen, genoeg mensen hebben hun huizen moeten verlaten’, onderstreepte secretaris-generaal Olav Fykse Tveit. ‘Als kerken doen we een oproep met een stem.’

Brahimi erkende de rol van de kerken bij het geven van humanitaire hulp aan de slachtoffers van de Syrische strijd. ‘We zijn erkentelijk voor de materiële hulp die jullie geven, ongeacht het is voor een man, een vrouw, een kind, gelovigen, ongelovigen of moslims’, aldus de VN-gezant tegen de kerkleiders. Hij bedankte hen ook voor hun steun en gebeden. ‘Laten we doorgaan te werken aan vrede en te bidden voor het Syrische volk.’

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons