Psalmen voor Nu komt met huisconcerten

“De psalmen komen zo echt dichtbij”

in Mediatips

Al sinds 2002 werkt het team van Psalmen voor Nu aan een nieuwe psalmberijming. Deze liederen, die op een eigentijdse manier en in begrijpelijk Nederlands zijn vertaald, zijn al in veel kerken in de liturgie opgenomen. Vanaf mei kun je ze nog dichterbij laten komen: nodig Psalmen voor Nu bij je thuis uit voor een huisconcert!

Het concept is als volgt: er komt een klein team van ongeveer vier mensen bij je langs. Zij brengen hun eigen muziekinstrumenten, techniek en geluid mee, afhankelijk van de locatie. Dat kan je eigen huiskamer zijn, maar ook in bijvoorbeeld een zaaltje van de kerk. En dan kan het concert beginnen. “De sfeer is heel informeel,” aldus organisator Erik-Jan van Dorp, “waar veel aandacht is voor de verhalen om de psalmen heen.”

Begrijpen en beleven
Volgens Van Dorp zijn de psalmen heel menselijk en maken ze deel uit van ons leven. “Psalmen hebben soms ruwe kantjes. De ene keer zing je over ‘het land dat opgebouwd wordt’, de andere keer gaat het over ‘de vijand een kopje kleiner maken’. Je hebt kaders nodig om ze goed te kunnen begrijpen.”

En dat het voornaamste doel van de huiskamerconcerten. Van Dorp: “Psalmen voor Nu is een bijzonder project: we zijn niet alleen bezig om de psalmen te vernieuwen, maar de bedoeling is ook om meer mensen psalmen te laten zingen en beleven. In kerken gebeurt dat al, maar op deze manier wordt het nog meer deel van ons dagelijks leven; in je eigen woonkamer!”

Voltooiing
In oktober komt er een nieuwe Dubbel-CD uit van Psalmen voor Nu, met de laatste 27 psalmen, zodat alle honderdvijftig psalmen opnieuw op CD staan. “Het project is dus voltooid!” aldus Van Dorp. “De huisconcerten geven op deze manier ook extra aandacht aan de voltooiing van het project.”

Wil je Psalmen voor Nu bij jou thuis uitnodigen? Kijk voor meer informatie op http://www.psalmenvoornu.nl of mail naar psalmen@boekencentrum.nl

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons