Predikant GKV: ‘Stap over naar CGK’

"We kunnen nu al onze mooie woorden over kerkelijke eenheid waarmaken"

in Christelijk Nieuws

Een predikant die zijn gemeenteleden aanraadt om over te stappen naar een ander kerkverband, zal je niet vaak tegenkomen. Toch is dit het geval bij de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Bunschoten-Spakenburg, meldt het RD.

Voorganger ds. M.J.C. Blok deed zijn oproep in de hoop daarmee kerkgebouw De Bron van de Christelijke Gereformeerde zustergemeente te kunnen redden. In het plaatselijk kerkblad schreef hij: “De vrijgemaakten hebben zo’n 6000 leden in heel Spakenburg. Als er nu een paar honderd overgaan naar de CGK, dan kan wellicht het kerkgebouw blijven bestaan.”
 
Gebouw
De CGK had plannen om het historische gebouw af te stoten vanwege vergrijzing en een dalend ledental. Ds. Blok, die pal tegenover kerkgebouw De Bron woont, laat dit niet zomaar gebeuren. Zijn idee kwam spontaan in hem op en is niet vooraf doorgesproken met de CGK of andere lokale gereformeerd vrijgemaakte gemeenten, vertelt hij aan het RD.
 
Geestelijke oplossing
Blok: “Ik kijk op het gebouw uit. Toen kwam het in me op dat er een creatieve en ook geestelijke oplossing mogelijk moet zijn.” Een puur financiële bijdrage is volgens hem niet voldoende. “Er zit ook iets in van een verdere toenadering. Om alleen geld over te maken, zoals iemand voorstelde, zou mij daarom te smal zijn. We kunnen nu duidelijk maken wat al onze mooie woorden over de opdracht tot kerkelijke eenheid echt waard zijn.”
 
Kerkrechtelijk is er geen enkel bezwaar tegen als mensen vrijwillig overgaan. De eerste mensen zijn al overtuigd. Blok: “Misschien ben ik te optimistisch, maar ik heb wel verwachting dat dit kans van slagen heeft. Hoe het in de CGK leeft, kan ik niet helemaal bekijken. Wel kreeg ik een brief van een oude man die het een goed idee vond. Hij schreef: Wie biddend wacht, zal dankend aanschouwen. Dat is voor mij nu het opschrift dat boven het plan geschreven staat.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons