Paus bezoekt Midden-Oosten

in Christelijk Nieuws

Paus Franciscus brengt in mei een bezoek aan het Midden-Oosten. Hij gaat naar de voor christenen belangrijke gebieden in Jordanië, Israël en de Palestijnse gebieden. Het is het eerste bezoek dat Franciscus als paus aan het gebied brengt.

Met de reis herdenkt Franciscus ook dat het deze maand 50 jaar geleden is dat paus Paulus VI en de geestelijk leider van de orthodoxe kerken, patriarch Athenagoras, elkaar in Jeruzalem ontmoetten. Dat was de eerste ontmoeting tussen de leiders van de Rooms-Katholieke Kerk en de orthodoxe kerken sinds de breuk tussen het westerse en oosterse christendom in 1054. Franciscus zal in Jeruzalem de huidige geestelijk leider van de ongeveer 300 miljoen orthodoxe christenen ontmoeten, patriarch Bartholomeüs.

Franciscus is uitgenodigd door zowel de Palestijnse president Mahmoud Abbas als de Israëlische president Shimon Peres. De paus heeft sinds zijn aantreden vorig jaar gehamerd op vrede in het Midden-Oosten. Hij heeft zich uitgelaten over het Palestijns-Israëlische conflict, de oorlog in Syrië en het lot van christenen in het Midden-Oosten.

Franciscus kondigde zijn reis naar het Midden-Oosten, die hij een "bedevaart van gebed'' noemde, zondag aan tijdens zijn wekelijkse toespraak op het Sint-Pietersplein. De paus bezoekt van 24 tot 26 mei Amman, Bethlehem en Jeruzalem. Paus Johannes Paulus II bezocht de regio in 2000 en paus Benedictus XVI in 2009.

 

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons