Passiespelen op nationale erfgoedlijst

in Mediatips

De Passiespelen in Tegelen zijn sinds zondag opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. Dat maakte Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, zondagmiddag tijdens een bijeenkomst van de Passiespelen in het Limburgse stadje bekend.

Bij die gelegenheid werd de oorkonde behorend bij de erkenning ondertekend. Daarmee is plaatsing van de Passiespelen op de erfgoedlijst een feit.

De Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed is vorig jaar ingesteld na ratificatie door Nederland van een Unesco-verdrag hieromtrent. De Inventaris moet immaterieel erfgoed zichtbaar maken en zodoende voor de toekomst borgen. Met immaterieel erfgoed worden tradities en rituelen bedoeld die voor grote groepen mensen belangrijk zijn en worden doorgegeven aan toekomstige generaties.

De Passiespelen stammen uit het Rijke Roomse leven en hebben zich sinds de eerste spelen in 1931 ontwikkeld tot een bijzonder gemeenschapsevenement waaraan steevast zo’n 400 vrijwilligers meedoen. De Passiespelen laten de laatste dagen van Jezus zien. De eerstvolgende opvoering is in 2015. Daarvoor worden zo’n 46.000 bezoekers verwacht, verdeeld over 25 voorstellingen.

 

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons