Monniken Diepenveen mogelijk naar eiland

in Christelijk Nieuws

De cisterciënzer monniken van de trappistenabdij Sion in Diepenveen (Overijssel) overwegen te verhuizen naar Schiermonnikoog. De abdij uit 1883 wordt veel te groot en daardoor veel te duur voor het kleine groepje monniken dat over is, zegt abt Alberic Bruschke in De Kovel, het tijdschrift over het kloosterleven voor Nederland en Vlaanderen.

Schiermonnikoog is naar de cisterciënzer monniken genoemd. Deze monniken dragen namelijk een grijze (schiere) pij. Oog is een in onbruik geraakt woord voor eiland, zodat Schiermonnikoog letterlijk 'eiland van de grijze monnik' betekent.

De orde heeft enkele locaties op het oog waar een nieuwe, kleine leefgemeenschap kan worden opgericht. In het enorme complex in Diepenveen wonen nog 12 mannen. Er is volgens Bruschke plaats voor ruim honderd kloosterlingen. "Dat aantal gaan we nooit meer halen. En als we de gebouwen gaan delen met andere gebruikers, is het geen klooster meer. Dit complex is niet meer geschikt voor een nieuwe generatie, die in alle eenvoud als monnik binnen kloostermuren wil leven."

Om te voorkomen dat het cisterciënzer monnikenideaal "uitsterft", hebben de Diepenveense trappisten besloten te gaan verhuizen, nu ze nog in staat zijn een nieuwe gemeenschap van de grond te tillen. Wanneer de verhuizing precies zal zijn, is nog niet bekend.

 

Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons