‘Mijn beelden komen van God’

5 vragen aan zandtovenaar Gert van der Vijver

in Geloven

Als enige zandkunstenaar van Nederland komt Gert van der Vijver letterlijk overal om vreugde en verwondering te brengen. Ooit waagt hij zich tijdens een kerstviering voor het eerst aan een zandvoorstelling – en zijn talent wordt meteen ontdekt. Wie is deze zandtekenaar? EO Geloven stelt hem vijf vragen.

 1. Hoe zet je jouw geloof in voor je werk?

  “Zonder God weet ik niet of ik de valkuil van verleidingen had kunnen weerstaan. Als ik nu eer krijg van mensen, ontvang ik dat wel, maar ik kan het ook parkeren. Ik betrek God bij mijn projecten. Ik krijg beelden van Hem. Dat wil niet zeggen dat mijn zandtekeningen gelijk een christelijke boodschap bevatten, de kunst is ook zijn adem.”

 2. Welke Bijbeltekst inspireert je?

  “Ik vind het een inspirerend moment als de discipelen op Jezus afstappen en vragen: ‘Heer, rabbi, meester, wanneer stopt U met die gelijkenissen? Niemand zit toch op deze verhaaltjes te wachten?’ ‘Hun hart is dichtgeslibd,’ is Jezus’ reactie. Met zijn beeldverhalen brengt Jezus het koninkrijk van God dichterbij. Beeldtaal is veel sterker. Zo probeer ik ook beelden te vinden die mensen in het hart raken. Misschien kunnen ze niet meer met het hoofd luisteren, maar nog wel met het hart zien.”

 3. Wat is jouw ideale kerk? Hoe ziet die eruit?

  “Tijdens een kerstvakantie in Suriname bezocht ik met mijn vrouw en kinderen een kerk zonder muren. Iedereen kan zomaar binnenstappen. De kerk in Nederland is dat nog wel eens verleerd. Ze heeft te lang antwoord gegeven op vragen die geen mens stelt. Volgens mij moet de kerk een plek zijn waar je jezelf kunt zijn. Waar je je verhaal en je verdriet kwijt kunt.”

 4. Wie mis je nog elke dag?

  “Ik ben zo gezegend dat ik mijn geliefden nog steeds om me heen heb. Soms zou ik alleen nog wel eens bij mijn oma langs willen, zij was in mijn kindertijd een tweede thuis. Vijftien jaar geleden is ze overleden, maar ik herinner haar nog steeds als een nederige vrouw die er altijd voor je was om naar je te luisteren. Ik zag Jezus terug in haar mooie eigenschappen; en zie ze nu ook in mijn moeder. Ik hoop dat ik ze ook van mijn oma heb doorgekregen.”

 5. Waarvoor kunnen mensen niet bij jou aankloppen?

  “Ooit is me gevraagd om een portret van een konijn te maken met de as van het overleden dier. Zoiets gaat me te ver. Ik heb een keer getwijfeld of ik een zandvoorstelling zou geven bij een carnavalsfeest. Dat heb ik toch gedaan, om daar vreugde en verwondering te brengen.

  Hoe ik dat onderscheid maak? Mijn gevoel is een belangrijke thermometer. Ik ga eerst goed zitten en kijk wat er van me wordt gevraagd. Ik begin met schetsen. Als ik geen beelden van omhoog ontvang en veel onrust ervaar, dan moet ik het gewoon niet doen.”

 
 
In samenwerking met Eva plaatst EO Geloven wekelijks een verhaal van een man of vrouw die verschil maakt in het leven van anderen.

Gert van der Vijver bij The Passion

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons