Meer christenvervolging in onstabiele landen

Noord-Korea, Somalië en Syrië in top 3

in Christelijk Nieuws

De vervolging van christenen is in 2013 wereldwijd toegenomen, vooral in onstabiele landen waarin oorlog heerst of de overheid niet goed kan regeren. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van Open Doors, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen.Noord-Korea voert al jaren de ranglijst aan: daar kan zelfs het bezit van een bijbel al leiden tot de doodstraf. Somalië, Syrië, Irak en Afghanistan vullen dit jaar de top 5 verder in.

Plek 2 is voor het eerst in jaren niet bezet door een land uit het Midden-Oosten, maar uit Afrika (Somalië). Hoewel dat land eindelijk opkrabbelt na instabiele jaren met oorlog en hongersnood, krijgen christenen het juist moeilijker. Hoewel de regering gematigd islamitisch is, kunnen christenen door de nieuwe grondwet worden vervolgd. Bovendien dwingt de terreurbeweging al-Shabaab strikte naleving van de islamitische wetgeving sharia af.

Syrië steeg van plek 11 naar 3. Christenen in dat land hebben in de burgeroorlog extra te vrezen, omdat de steeds radicaler wordende rebellen ze als aanhangers van de regering zien. In werkelijkheid hoeven christenen juist weinig steun van het regime te verwachten.

In de top 10 staan verder Saudi-Arabië, de Malediven, Pakistan, Iran en Jemen. Nieuwkomer op de in totaal 50 landen tellende lijst is de Centraal-Afrikaanse Republiek (plek 16), waar vier islamitische groeperingen in 2013 gezamenlijk de christelijke president François Bozizé afzetten. Nog dagelijks vinden er moordpartijen plaats.

Relatief goed nieuws komt uit Mali, dat flink daalde van 7 naar 33. Het geweld tegen christenen is daar afgenomen en internationale interventies moeten moslimextremisten verdrijven. Desondanks durven veel gevluchte christenen nog niet terug.

Azerbeidzjan, Kirgizië en Uganda zijn van de lijst verdwenen, al hoeft dat niet te betekenen dat het daar veiliger is voor christenen. Landen waarin christenvervolging toeneemt, kunnen namelijk hun plaats hebben ingenomen.

Over het geheel genomen is er meer christenvervolging, aldus Open Doors. Bij het opstellen van de ranglijst kon elk land maximaal 100 punten 'verdienen'. Lijstaanvoerder Noord-Korea had er 90. Gemiddeld kreeg elke staat dit keer 7 procent meer punten dan vorig jaar.
 
Radio
Op het NOS-journaal maakte Klaas Muurling van stichting Open Doors de ranglijst bekend van landen waarin christenen worden vervolgd. Luister hier het fragment terug: 

<iframe class="npo_cc_social" src="about:blank id=" frameborder="0" scrolling="no" width="352" height="198" data-src="http://nos.nl/embed/?id=a:327638&autoplay=0"></iframe>


Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons