Lezersvraag | “Kon Jezus verliefd worden?”

"Waarom zouden erotische fantasieën per se zondig zijn?"

Wekelijks, soms dagelijks, komen er op de redactie van EO/Geloven vragen van lezers binnen. De bekende schrijver Reinier Sonneveld probeert deze zoekend te beantwoorden. Zoals deze vraag die we onlangs kregen: “Kon Jezus eigenlijk wel verliefd worden?”

Mijn eerste gedachte bij je vraag was: ‘Huh? Waarom niet? Hij was toch gewoon mens? Hij ademde toch ook, en at en dronk, enzovoorts? Dus waarom niet ook verliefd?’

Toen dacht ik er wat langer over na en drong tot me door, wat er waarschijnlijk achter je vraag steekt. Ik vermoed dat je gedachtegang ongeveer zo is: 1) Jezus was zonder zonde. 2) Bij verliefdheid horen erotische fantasieën. 3) Erotische fantasieën zijn zondig. 4) Jezus is dus nooit verliefd geweest.

Maar het is de vraag of deze stappen wel kloppen. Ik ga ze voor je na:

Jezus groeide op
1) Jezus was inderdaad zonder zonde, maar hij heeft zich daarin wel ontwikkeld. Er staat bijvoorbeeld dat hij ‘gehoorzaamheid heeft geleerd’ en ‘zijn wijsheid nam toe’.

Heeft hij dus in zijn vroege jeugd wél gezondigd? Dat hoeft niet, want de Bijbel denkt niet zo statisch over zonde. Iedereen wordt beoordeeld volgens zijn of haar beperkingen en geschiedenis. Zo staat er bijvoorbeeld dat ‘wie veel gegeven is, ook veel wordt gevraagd; maar wie weinig gegeven is, wordt weinig gevraagd’. Als je bijvoorbeeld rijk bent, moet je ook veel doneren, maar wie arm is veel minder.

Als kind of tiener werd Jezus dus nog niet door God beoordeeld als volwassen man. Wat kinderen of tieners doen, is minder snel ‘zonde’ dan wat volwassenen doen.

Erotische fantasieën
2) Bij verliefdheid horen inderdaad wel vaak erotische fantasieën, maar er zijn genoeg mensen die dat minder of niet hebben.

3) Waarom zouden erotische fantasieën per se zondig zijn? Jezus zegt dat als een man naar een vrouw kijkt ‘en haar begeert, in zijn hart al met haar is vreemdgegaan’, maar wat betekent dat precies? Jezus zegt niet dat je letterlijk vreemdgaat, maar alleen ‘in je hart’, oftewel, in gedachten. Hij constateert dan dus gewoon dat je erotische fantasieën hebt.

Belangrijker is nog dat woorden als ‘vreemdgaan’ (of ‘overspel’) bij getrouwde mensen horen. Jezus zegt hier dus niet iets over wie zelf geen relatie heeft. En omdat hij zelf single was aan het einde van zijn leven (je kunt niet uitsluiten dat hij eerder wel getrouwd is geweest en bijvoorbeeld weduwnaar was) slaat dit dus ook niet op hemzelf.

4) Oftewel, is Jezus ooit verliefd geweest? Vast wel. Verliefdheid is gewoon iets wat bij het leven hoort en het lijkt me erg waarschijnlijk dat hij, zeker als tiener, een paar keer verliefd is geweest. Ook dat hoorde bij het grote avontuur dat God is aangegaan, namelijk echt en voluit mens worden. En het is ook een mooie uitdaging, want het kan dus blijkbaar: werkelijk voluit mens zijn, waaronder verliefd worden, en niet zondigen. 


Heb je ook een vraag over God of de Bijbel? Stuur een berichtje naar de redactie van EO Geloven en we leggen 'em voor aan Reinier Sonneveld.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons