Lezersvraag | ‘Is God ook voor rijke, nette mensen?’

Heb je God wel nodig als je problemen ook zelf kunt oplossen?

Er komen regelmatig vragen van lezers bij de redactie binnen, zoals bijvoorbeeld deze: ‘Is Jezus er vooral voor zondaars en armen, of ook voor rijke, nette mensen?’ Schrijver Reinier Sonneveld probeert in de Bijbel en de traditie zinnige en voorzichtige antwoorden te vinden.

Jezus heeft inderdaad gezegd: ‘Gezonde mensen hebben geen dokter nodig, maar wie ziek is wel; ik ben niet gekomen om rechtvaardigen te roepen, maar om zondaars aan te sporen een nieuw leven te beginnen.’

En dat is ook wel de indruk die je kunt krijgen van sommige oudere EO-programma’s: het waren altijd junkies, verslaafden, mensen in de put, mensen in de goot, die spectaculair God vinden en tot geloof komen. Tegelijk, als je in een gemiddeld kerkgebouw kijkt, is mijn indruk precies andersom: daar zitten vooral nette, brave, gezonde mensen. Wat doen die daar, als Jezus toch zelf gezegd heeft dat hij voor de zieken is gekomen?

Je kunt je vraag dus nog wel verbreden: Heb je God nog wel nodig als je je problemen ook op andere manieren kunt oplossen? Is geloven nog wel relevant in een rijk, westers, beschaafd land? Nou, ja. Jezus biedt een antwoord op de volgende problemen die mensen ervaren:

Waarop Jezus een antwoord biedt

  • Leegte. Veel mensen voelen dat als God niet zou bestaan, hun leven uiteindelijk zinloos is. Dan moeten ze er zin aan ‘geven’, maar hun ervaring is dat dit helemaal niet kan. Zin kun je niet ergens in stoppen, als het er al niet in zit.

  • Dwalen. Iedereen kan goede dingen doen, dat kan ook prima zonder God, maar het blijkt dan wel heel lastig je principes te verantwoorden en stabiel over te dragen aan nieuwe generaties. God biedt heldere, duurzame inspiratie voor moreel gedrag.

  • Onrecht. Er zijn immens veel misstanden die nooit meer vergoed kunnen worden, omdat ze ver weg in het verleden zijn weggeborgen, of misschien wel nu gebeuren, maar ver weg buiten ons bereik. God is de enige kans dat elk onrecht zal worden vergoed.

  • Schuld. Iedereen weet dat we tekort schieten en verbonden zijn met allerlei misstanden, ook ver weg. Soms merken we zelfs dat we geen zin hebben daar iets aan te doen, en als we het eindelijk wél willen veranderen, lukt dat meestal maar matig. God blijft echter gastvrij en vergeeft onze schuld.

  • Verval. Alles gaat uiteindelijk kapot, en soms kunnen we daar wel vrede mee hebben, maar als bijvoorbeeld kinderen sterven, voelt iedereen een diep tekort. Het christendom stelt dat Jezus dit heeft overwonnen en uiteindelijk iedereen zal verwelkomen in zijn wereld zonder verval.


Voor wie is Jezus belangrijk?
Nu hebben we op deze vijf grote tekorten in onze rijke Nederland wel degelijk kleine antwoorden gevonden. Een goede baan geeft inderdaad enige zin, een gezonde staatsinrichting stuurt mensen bij, we kunnen onrecht wel bestrijden met een rechtssysteem, onze schuld wat verwerken door aan goede doelen te geven, en we worden steeds minder ziek en steeds ouder.

Daarom lijkt het ook wel alsof we in Nederland God minder nodig hebben. Het grote Antwoord hebben we vervangen door een klein antwoordje.

Maar welbeschouwd bestaan deze vijf grote problemen nog steeds in volle kracht. Ze zijn wat verder weg en wat meer uit beeld, maar niemand ontsnapt eraan. Daarom blijft Jezus ook voor iedereen actueel. En toen hij zei dat hij niet voor gezonde, maar voor zieke mensen kwam, betekende dat dus: ik ben voor iedereen gekomen. 


Heb je ook een vraag over God of de Bijbel? Stuur een berichtje naar de redactie van EO Geloven en we leggen 'em voor aan Reinier Sonneveld. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons