Kerk speelt rol in misdaadserie Broadchurch

RTL komt met nieuwe originele detectiveserie

in Christelijk Nieuws

Vanaf zondag 5 januari (première op vrijdag 3 januari) zendt RTL de Britse serie 'Broadchurch' uit. Geen detectiveserie met steeds nieuwe moorden die opgelost moeten worden, maar één enkele moord en wat dat doet met een kleine gemeenschap. Hoe probeert de kerk de gemeenschap bij elkaar te houden?

In de achtdelige serie, vanaf zondag 5 januari verdeeld over vier avonden te zien, draait alles om het vreedzame fictieve plaatsje Broadchurch dat ineens wakker geschud wordt als de elfjarige Danny Latimer dood wordt gevonden op het strand. In eerste instantie gaat de gearriveerde politie uit van zelfmoord, maar al snel blijkt er iets heel anders aan de hand te zijn…

Doodsbang
In de pittoreske gemeenschap Broadchurch kent iedereen elkaar en is weinig te beleven. De plotselinge dood van de jonge Danny komt dan ook hard aan. Zijn ouders Beth Latimer (Jodie Whittaker) en Mark Latimer (Andrew Buchan) en zijn vijftienjarige zusje Chloe (Charlotte Beaumont) zijn totaal kapot, maar ook het hele dorp is in rep en roer. Wat heeft er zich allemaal die laatste uren van zijn leven afgespeeld? Is er ook gevaar voor de andere kinderen uit het dorp? Iedereen is ineens doodsbang. Broadchurch verandert van onbekend dorp in een plaats vol heisa en media aandacht.

Dominee
Dominee Paul Coates probeert het dorp hoop te geven door de lokale media toe te spreken. De plek van de kerk en de dominee in deze serie is natuurlijk interessant. Hoe komt de kerk er van af?
Doordat de serie al vanaf maart in Engeland en sinds de zomer in de Verenigde Staten te zien is, is er op het web al het één en ander geschreven over deze serie. Zo schrijft de Amerikaanse christelijke website Runningheads over Broadchurch:

,,Het is een briljante, hoewel soms ook harde serie. (...) Er wordt ingezoomd op de verschillende instituties in de gemeente Broadchurch - zoals de politie, de pers, en, als welkome aanvulling, de kerk.''

In de zoektocht naar de moordenaar van Danny worden er in de verschillende delen steeds andere dorpelingen verdacht en doorgelicht. Eén van die verdachten wordt het zwarte schaap van het dorp en pleegt uiteindelijk zelfmoord. Op de begrafenis spreekt dominee Paul Coates de dorpelingen toe:

,,We hebben hem laten besmeuren en intimideren. We waren er niet voor hem toen hij ons nodig had. We moeten vandaag dus ook durven toegeven dat we tekort zijn geschoten ten opzichte van hem. Net zoals we zijn tekort geschoten ten opzichte van Danny Latimer [het vermoorde jongetje waar de serie om draait]. Het tweede gebod zegt ons: 'Heb je naaste lief als jezelf.' Juist nu, in deze donkere tijden, moeten we het beter doen. Als wij geen gemeenschap van naasten zijn, dan zijn we niets.''

Runningheads schrijft verder:

,,In een eerdere aflevering vraagt Danny's moeder Beth om raad bij de dominee. Waarom liet God haar zoon zo lijden en een verschrikkelijke dood sterven? De dominee geeft geen makkelijke of gladde antwoorden. Het enige wat hij kan doen is luisteren - en misschien is dat wel het beste wat je in zo'n situatie kunt doen. In de loop van de gebeurtenissen gaan de ouders van de vermoorde jongen de dominee en zijn aanwezigheid op prijs stellen. Hoewel ze aanvankelijk alleen maar een herdenkingsdienst voor Danny wilden, veranderen ze van gedachten en besluiten ze tot een volledige kerkelijke begrafenis en vragen ze dominee Paul om die te leiden.

Verdachte
Ik moet toevoegen dat ook de dominee - zoals zoveel anderen in het dorp - verdachte wordt in de moordzaak van Danny. Ik weet nog niet hoe de serie zich ontvouwt, maar ik hoop niet dat dominee Paul de dader blijkt te zijn.'' (...)

Tegelijkertijd is Paul een verdediger van het geloof. In een aftastend gesprek met een detective zegt hij: ,,U heeft geen idee van wat geloof is, of wel soms? ... U kunt mij beschuldigen..., neerbuigend doen over wie ik was in het verleden. Maar u mag niet neerbuigend doen over mijn geloof omdat u toevallig niet gelovig bent. Mensen hebben nu hoop nodig en dat krijgen ze zeker niet van u.''

In een tijd waarin - generaliserend gesproken - geloof totaal afwezig is als een thema in film en op televisie is Broadchurch een welkome uitzondering.''

 

De première van Broadchurch is vrijdag 3 januari om 22.30 uur op RTL 4. Vanaf 5 januari 20 uur wordt de serie in vier dubbele afleveringen regulier uitgezonden. Meer info op de website van RTL.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons