Kerk Rusland wil referendum homoseksualiteit

Russisch-Orthodoxe Kerk wil totaalverbod afdwingen

in Christelijk Nieuws

De Russisch-Orthodoxe Kerk wil dat er een referendum komt over de eventuele strafbaarheid van homoseksualiteit. Een invloedrijke geestelijke van deze kerk, aartspriester Vsevolod Tsjaplin, heeft zich vrijdag via internet uitgesproken voor een volksraadpleging over de vraag of homoseksualiteit net als in de jaren 1933-1993 moet worden verboden.

(imported body)

Volgens Tsjaplin moeten deze seksuele contacten uit de samenleving worden verbannen, omdat ze tot de vernietiging van het volk leiden. In Rusland heerst grote bezorgdheid over het gebrek aan bevolkingsaanwas. Afgelopen jaar baarde president Vladimir Poetin opzien met een wet die het verbiedt zich ten overstaan van minderjarigen positief uit te laten over niet-traditionele vormen van seks.

Deze wet werd al spoedig Poetins wet tegen homo's genoemd. Poetin heeft de orthodoxe kerk tot een van zijn steunpilaren gemaakt in het voormalige communistische en atheïstische rijk. Hij voert de kerk op als beschermer van conservatieve normen en waarden. Nog altijd is 40 procent van de ruim 143 miljoen Russen Russisch-orthodox.

De negatieve houding van de Russische leiders tegenover homoseksualiteit wordt dezer dagen in het Westen vooral gebruikt door voorstanders van een boycot van de Olympische Winterspelen volgende maand in Rusland.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons