Karel Smouter: "EO moet met de billen bloot"

Vanavond 3Onderzoekt in Rusland

in Mediatips

De EO is hypocriet door te protesteren tegen de homohaat in Rusland, terwijl homoseksualiteit in de eigen achterban op veel plekken nog niet geaccepteerd is. Dat stelt Karel Smouter, voormalig hoofdredacteur van de "Nieuwe Koers" en één van de schrijvers bij de online krant "De Correspondent" .

Smouter schrijft onder andere in zijn artikel: ,,Ik geloof best dat de verontwaardiging over Poetins nieuwe wet ook door veel christenen gedeeld wordt. Maar intussen ervaren veel christenhomo's zelf het klimaat in Nederlandse kerken nog steeds niet als voldoende veilig. Zo worden homo's in veel kerken geweigerd aan het avondmaal, mogen ze de ambten niet uitvoeren en blijven veel kerkgenootschappen hardnekkig volhouden dat 'verandering van seksuele voorkeur' mogelijk is. Ook worden er op gereformeerde scholen nog altijd docenten ontslagen die met een partner van hetzelfde geslacht samenleven.
Een opmerkelijke uitzending dus, maar is het ook hypocriet? Wat het vooral laat zien is dat er een gapend gat bestaat tussen de leefwereld van de makers en die van EO-leden en hun kerken.''

Reactie EO
De EO reageert vanmiddag met een brief aan Karel Smouter:

Beste Karel,

Graag reageer ik op je bijdrage aan de Correspondent, onder de kop ‘De EO moet met de billen bloot’. Dit naar aanleiding van ons programma 3Onderzoekt over de schending van homorechten in Rusland.

In deze aflevering, waarvan vanavond 15 januari het tweede deel wordt uitgezonden, stellen we de schrijnende situatie van Russische homo’s, die worden afgetuigd en vernederd vanwege hun geaardheid, aan de kaak. We vinden het belangrijk om dit soort thema’s in beeld te brengen. We steken graag onze nek uit voor mensenrechten, zoals we onlangs ook hebben gedaan in het programma Jij bent Sterk. Omdat we geloven dat dat het voorbeeld is dat Jezus gaf: opkomen voor mensen in de knel.

Je hebt gelijk dat gesprek en openheid over homoseksualiteit ook in Nederland hard nodig blijft. Gelukkig is dat gesprek gaande: binnen de EO, in christelijk Nederland en in de breedte van de samenleving. Dat er verschillend over wordt gedacht is bekend. Bij de EO is er plek voor deze verschillende geluiden en geven we – juist in onze programmering - graag ruimte aan gesprek hierover. In programma’s als 3Onderzoekt, Jij bent Sterk of in het verleden JONG, maar ook in andere journalistieke programma’s als Dit is de Dag en Knevel en Van den Brink. En ook bij ons intern, in gesprek met (alle) collega’s. Wat wij belangrijk vinden is dat we het gesprek voeren over wat ons als christenen bindt (het geloof in God en het verlangen om het verhaal van Jezus te delen) en ruimte bieden om in openheid en veiligheid te spreken over onderwerpen waarover we van mening verschillen.

Om misverstanden te voorkomen: Arie Boomsma vertrok in goed overleg vanwege een meningsverschil over een heel ander programma. En dat 3Onderzoekt overdag niet op Uitzending Gemist te zien is, komt heel eenvoudig door de verplichte classificatie, vanwege het geweld dat in het programma zichtbaar is.

Ik hoop dat je je – net als wij - ook wilt inspannen om het gesprek over homoseksualiteit en christen-zijn verder te voeren. Want dat dat belangrijk en nodig is, dat zijn we van harte met je eens.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons