Israëlische scheidingsmuur isoleert christelijk families

in Christelijk Nieuws

Met de geplande bouw van een scheidingsmuur tussen Israël en de bezette gebieden, dreigt het grondgebied van 58 christelijke families in de Cremisanvallei bij Beit Jala in de buurt van Bethlehem geheel geïsoleerd te worden van de rest van de vallei. De scheiding treft ook twee kloosters en scholen, meldt Open Doors.

Het Israëlische leger benadrukt dat de geplande loop van de muur door de terrassen van de Cremisanvallei om veiligheidsredenen dwingend noodzakelijk is. De Palestijnse aanklagers achten deze redenen niet overtuigend en wijzen op alternatieve trajecten. Tenslotte werd een bij een rechtbank in Tel Aviv bezwaar ingediend tegen de plannen van het leger.

Hulpbisschop William Shomali van het Latijnse Patriarchaat in Jeruzalem hoopt dat het Israëlisch Hooggerechtshof een rechtvaardige oplossing zal vinden voor de kwestie van de Cremisanvallei. Dat heeft de bisschop maandag tegen Kerk in Nood verklaard. De Opperrechters zullen woensdag de bezwaren van een aantal christenen tegen de bouw van de Israëlische scheidingsmuur, in behandeling nemen. De zittingsdag was aanvankelijk gepland voor 25 december, maar werd na protesten verschoven naar 29 januari.

Letterlijk zei Shomali, die in het Latijnse Patriarchaat verantwoordelijk is voor de Palestijnse gebieden: "Mijn sceptische verstand zegt me dat er geen besluit zal worden genomen dat van enig nut is voor de mensen in de Cremisanvallei. Want de veiligheid van Israël is heilig. Maar mijn hart weigert het op te geven en zegt me dat er nog hoop is. Wij hebben ten slotte veel gebeden en ons heel veel inspanningen getroost. Het vuur van de hoop is dan ook nog niet uitgedoofd."


Bron: Kerk in Nood
Foto: ANP - Dorp Beit Jala

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons