Hoogste aantal christelijke martelaren in Syrië

in Christelijk Nieuws

Syrië kent het hoogste aantal christelijke martelaren in 2013. In het door een burgeroorlog geteisterde land werden ten minste 1.213 christenen om hun geloof gedood. Dat meldt Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, op basis van het onderzoek voor de jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging die op woensdag 8 januari wordt gepubliceerd.

Nigeria, waar voorgaande jaren het hoogste aantal christenen werd omgebracht om zijn geloof, volgt Syrië met minstens 612 christelijke martelaren.
 
De onderzoekers van Open Doors stellen op basis van gemelde geweldsincidenten in media en op internet dat in 2013 wereldwijd ten minste 2.123 christenen werden gedood om hun geloof. Deze gegevens worden, aangevuld met informatie uit het veld, gebruikt voor het samenstellen van de Ranglijst Christenvervolging. Hierop staan vijftig landen in de wereld waar christenen het zwaarst worden vervolgd om hun geloof.
 
Christenen in Syrië zijn te midden van al het geweld in de burgeroorlog extreem kwetsbaar. “De burgeroorlog heeft al aan meer dan 120.000 mensen het leven gekost. Christenen zowel als niet-christenen worden zwaar getroffen, daar bestaat geen twijfel over”, zegt de Open Doors-directeur. “Wat onze onderzoekers in 2013 zagen, was dat christenen een gemakkelijk doelwit vormen. Ze zitten klem tussen de strijdende partijen. Radicaalislamitische opstandelingen willen de sharia invoeren en van Syrië een volledig islamitische staat maken. Daarnaast zien criminelen in christenen een makkelijk doelwit, omdat veel christenen de wapens niet oppakken om zich te beschermen.”

 

Bron: Open Doors
Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons