Godsdebat vol redeneerfouten

in Christelijk Nieuws

Theoloog Stefan Paas en filosoof Herman Philipse gaven gisteren in KvdB een voorproefje van het nationale religiedebat over de vraag of geloven in God achterhaald is. Beiden beschuldigden elkaar van redeneerfouten.

Philips' noemde twee belangrijkste vingerwijzingen waarom geloven in God volgens hem achterhaald is. Als eerste zijn er zoveel godsdiensten die zich allemaal op openbaringen beroepen dat het volgens hem niet waarschijnlijk is dat het christendom waar is. Als tweede concludeert hij dat de wetenschap inmiddels zoveel elementen uit de Bijbel onderuitgehaald heeft, dat het boek niet meer betrouwbaar is.

Hij vindt mensen die geloven niet achterlijk omdat hij begrijpt dat niet iedereen de tijd heeft om zich te verdiepen in de materie. Volgens hem zijn hoogopgeleide mensen dan ook vaker atheïst.

Stefan Paas merkte fijntjes op dat dat waarschijnlijk de reden was dat er weinig atheïsten te vinden zijn voor een goed debat over religie.

Ingebakken
Volgens Paas bewijst juist het feit dat dat zoveel mensen geloven in iets of in God, dat religie van nature ingebakken zit. Hij gaf toe het bestaan van God niet te kunnen bewijzen maar betoogde dat het redelijk is om in God te geloven, ook zonder bewijs.

Voor hem is het grootste argument voor het bestaan in God het kosmologisch argument. Alles wat bestaat moet een oorzaak hebben, dus ook het leven en de aarde. Die oorzaak moet buiten tijd en ruimte liggen en dan kom je volgens hem al snel bij een omschrijving uit dat dicht in de buurt komt van wat mensen God noemen.

Live
De heren stonden lijnrecht tegenover elkaar en beschuldigden elkaar regelmatig van redeneerfouten. Het debat was een voorproefje van het nationale religiedebat dat woensdag 29 januari wordt gehouden in het Felix Meritis in Amsterdam. De EO zendt het debat live uit op eo.nl/geloven.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons