"God vraagt gezonde levensstijl"

5 vragen aan vitaliteitscoach Rosaline Ratering

in Geloven

De geestelijke en lichamelijke gezondheid van mensen gaat vitaliteitscoach Rosaline Ratering aan het hart. “Ook als je ziek bent, is een gezonde levensstijl in je voordeel. We hebben verantwoordelijkheid gekregen van God.” Rosaline’s eigen verhaal staat in Eva 1. Voor EO Geloven beantwoordde ze 5 extra vragen.

 1. Wat is het eerste wat je doet als je 's ochtends opstaat?

  "Eerst ga ik naar het toilet. En verder doe ik 's morgens niet bijster veel, in ieder geval niet voor 10.00 uur. Ik ben een echt avondmens. Mijn stille tijd houd ik ook bij voorkeur 's avonds voor het slapen gaan, zodat goede, opbouwende woorden en gedachten mijn hart en mijn brein vullen voordat ik ga slapen.

  's Morgens kom ik langzaam op gang, met een goede kop koffie. Ik heb lang gezocht naar goede koffie. Nu heb ik een variant gevonden waar ik erg blij mee ben: fair trade, biologisch en met ganoderma-extract. Dat is extract van reishi-paddestoelen uit China. Het heet ook wel 'het kruid van de eeuwige jeugd, haha.. De keizers in het vroegere China  kregen het en de overlevering zegt dat ze gemiddeld een jaar of 14 langer leefden dan gewone stervelingen die het extract niet konden betalen...

  Ik drink de ganoderma-koffie vooral omdat ik het heel erg lekker vind en tegenwoordig veel minder koffie 'nodig' heb dan voorheen, om de dag door te komen. Dat komt waarschijnlijk óók omdat ik andere koffie opeens niet meer zo lekker vind. Er zijn ook theevarianten met ganoderma-extract verkrijgbaar. Mijn lief is Engelsman. Hij drinkt 's morgens liever gezonde thee."

 2. Welke Bijbeltekst inspireert je?

  “God kan oneindig veel meer doen dan wij ooit kunnen bidden of beseffen. Dat blijkt uit de kracht die in ons werkt.” (Efeziërs 3 :20)

  “De kracht van zijn Heilige Geest veroorzaakt onvoorstelbare eindresultaten, die doorwerken in de eeuwigheid. God is achter de schermen (daarmee bedoel ik: voor mij hier op aarde vooralsnog vaak onzichtbaar) voortdurend op zoek naar het goede voor wie Hem liefhebben... Af en toe zie ik een kleine glinstering van zijn grootheid en iedere keer als ik een regenboog zie, denk ik daaraan. Dan ben ik intens dankbaar en wil ik Hem prijzen.

  Ik verheug me erop om straks, in de eeuwigheid, het totaalplaatje te mogen zien. Ik denk dat uitzinnige en voortdurende  aanbidding de enige voor de hand liggende reactie zal zijn.”

 3. Wie bewonder je?

  “Mijn opa. Hij had reuma, vooral in zijn handen, en met die handen heeft hij toch een prachtige replica gebouwd van het schip waarmee Columbus Amerika ontdekte. Dwars door zijn eigen pijn heen, heeft hij iets prachtigs gemaakt. Dat inspireert mij elke dag en ik put daar kracht uit. Iedere keer als ik naar het schip kijk, denk ik ook aan de grote God die ik wil dienen. Hij heeft mijn opa namelijk op een gegeven moment, op het gelovige gebed van mijn moeder, van zijn reuma genezen. Toen kon hij ook weer werken en financieel voor zijn gezin zorgen.”

 4. Welke vraag zou je willen stellen aan Jezus?

  “Of Hij nou nooit eens een punthoofd krijgt van al die eigenwijze mensen en hoe Hij daar mee omgaat? Ik bedoel: heb je niéts dan goeds met ze voor.... willen ze niet naar je luisteren, komen ze in de problemen en dan nóg zien zeer velen Hem niet staan. Zelfs niet als Hij een bord 'Ik ben de weg de waarheid en het leven, hier moet je wezen’ boven Zijn hoofd houdt....of één met: 'Komt allen tot Mij die vermoeid en belast zijt. Ik Ik zal u rust geven...' Wat mankeert mensen dat ze op z'n minst niet even willen luisteren naar wat Hij te vertellen heeft?”

 5. Welke droom heb je?

  “Een gezondere samenleving met minder onnodige ziekte en dood. Mijn wens is dat steeds meer mensen de simpele basisfactoren voor een gezond leven voor zichzelf ontdekken en doorgeven aan de volgende generatie. Goede voedingstoffen erin, rommel eruit...  Zowel geestelijk als lichamelijk.”

 

"Door een gezonde levensstijl kun je veertien jaar langer leven met een veel betere kwaliteit van leven", zegt Rosaline in Eva. Het hele artikel lezen? Download hier de PDF

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons