Gerard Dekker: 'Kerkelijke regeltjes komen voort uit angst'

in Christelijk Nieuws

Volgens godsdienstsocioloog Gerard Dekker trapt de kerk voortdurend op de rem bij nieuwe ontwikkelingen.

"De kerk loopt per definitie altijd achter. Of het nu om democratie ging, om inspraak op scholen, om de gelijkheid van de vrouw: bij voorbaat zei de kerk er nee tegen. Maar uiteindelijk paste ze zich toch aan bij de ontwikkeling waartegen zij zich eerst zo verzet had", aldus Dekker.

Hoe dat komt? "Lange tijd heeft men in de kerk gedacht dat God de wereld ging vernieuwen via haar. Maar de trek- en duwkracht waarmee verandering gepaard gaat blijkt God niet uit de kerk, maar uit de samenleving te halen", aldus Dekker.

Dekker hekelt de gedragsregels over wat wel en niet mag, waar de kerken om bekend staan. "Allemaal onzin. Geloof zet een mens in vrijheid. Al die regeltjes kan ik alleen maar verklaren uit angst om houvast kwijt te raken".

Zaterdag 1 februari om 20.00 uur wordt het interview met Gerard Dekker uitgezonden in het EO Radio 5 programma 'Onderweg'.

'Onderweg' is een EO-Radio5-programma op zaterdagavond met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons