'Geef slachtoffers misbruik beschermheilige'

in Christelijk Nieuws

Slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk zouden een eigen beschermheilige moeten krijgen. Bisschop Frans Wiertz van Roermond brak hiervoor vrijdag een lans tijdens een preek in het klooster van de paters Lazaristen in Panningen.

Wiertz wil dat de in 1937 in China vermoorde Limburgse bisschop Frans Schraven deze patroon voor de slachtoffers van seksueel misbruik wordt. Schraven weigerde enkele honderden Chinese vrouwen beschikbaar te stellen als prostituee voor de Japanse bezettingsmacht. Hij werd daarom samen met zeven andere katholieken vermoord.

Het bisdom wil dat Schraven hiervoor wordt zalig verklaard en startte daartoe een procedure. Wiertz verklaarde het dossier over Schraven vrijdag compleet, zodat het nu naar Rome kan. Het Vaticaan beslist de komende maanden over de zaligverklaring.

Het bisdom Roermond verwacht dat Rome Schraven snel zalig verklaart. Normaal is voor een zaligverklaring het bewijs van een wonder nodig, maar omdat Schraven als martelaar gestorven is, kan deze stap worden overgeslagen.

De Japanse bisschoppenconferentie heeft onlangs zijn excuses aangeboden voor de moord op Schraven en de zeven anderen. "Een heel moedige daad, zeker voor Japanners'', zei een woordvoerder van het bisdom vrijdag. "Het bezoek vlak voor kerstmis door de premier van Japan aan een tempel waar oorlogsmisdadigers worden herdacht was voor de katholieken in China en Japan een klap in het gezicht.''

China erkent de Rooms-Katholieke Kerk niet. Deze is daar 'ondergronds'. Daarom kon de zaligverklaringsprocedure niet in China worden gehouden, maar vond die in Nederland plaats.

 

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons