Egyptische ziekenhuizen weigeren neergeschoten christen

in Christelijk Nieuws

Een 23-jarige Egyptische christen is op oudjaarsavond overleden nadat drie ziekenhuizen weigerden hem te behandelen. Volgens een jeugdbeweging van de koptische kerk werd Ihab Ghattas op 31 december neergeschoten door een lid van de extremistische Moslimbroederschap. Dat meldt Open Doors, een organisatie die vervolgde christenen wereldwijd steunt.

 

Ghattas werd na de mis in de Mar Girgis Kerk in Cairo getroffen. Volgens de kopten was er op dat moment een protest van de islamitische Moslimbroederschap gaande, waarbij geschoten werd met hagel. Jonge kerkgangers, onder wie Ghattas, probeerden samen met de politie de kerk te beschermen.
 
Ghattas werd tijdens deze actie neergeschoten. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Het personeel weigerde hem echter te behandelen, omdat het niet om een noodgeval zou gaan. Een tweede ziekenhuis gaf aan niet voldoende bedden te hebben en een derde ziekenhuis zei niet over een intensive care afdeling te beschikken om het slachtoffer te kunnen behandelen.
 
Uiteindelijk werd Ghattas opgenomen in het St. Peter’s Ziekenhuis in Heliopolis, waar hij kort na aankomst overleed. Volgens leden van de koptische jeugdbeweging bloedde hij al ruim drie uur voor hij in het St. Peter’s terechtkwam.
 
“Christenen worden vaker gediscrimineerd in Egypte”, zegt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling. “Ze worden beschouwd als tweederangsburgers, omdat ze een andere godsdienst aanhangen. Maar dat een zwaargewonde christen hulp wordt ontzegd door ziekenhuizen is wel erg uitzonderlijk. De koptische Jeugd Unie Maspero wil dan ook dat de overheid een diepgravend onderzoek instelt.”
 
Christenen in Egypte hebben een zwaar jaar achter de rug vanwege tegenwerking en aanvallen. Er werden onder meer 492 kerkgebouwen, woningen of winkels van christenen aangevallen. Egypte staat op plaats 25 van de Ranglijst Christenvervolging 2013, een lijst met daarop vijftig landen in de wereld waar christenen het zwaarst worden vervolgd. Woensdag 8 januari publiceert Open Doors de nieuwe Ranglijst Christenvervolging.

 

Foto: ANP

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons