Eenzame schoonmoeder in huis nemen?

Een groot dilemma voor zoon en schoondochter

in Geloven

Petra zit met een groot dilemma. Haar schoonmoeder is eenzaam en verdrietig. Haar man wil zijn moeder graag in huis nemen, maar Petra ziet dit niet zitten. Is het je christenplicht om je eenzame schoonmoeder in huis te nemen? Het panel bestaat uit ds. Oscar Lohuis en ds. Johan Carl van Trigt.

Geacht panel,

Na het overlijden van mijn schoonvader, nu vijf maanden geleden, gaat het niet zo goed met mijn schoonmoeder; zij is erg eenzaam en verdrietig. Twee keer per week gaan we bij haar langs en aangezien we niet bij elkaar in de buurt wonen, is dat best een opgave. Mijn man, (die als enig kind, een sterke band met zijn moeder heeft), wil haar nu in huis nemen. Hij suggereerde dat tijdens ons laatste bezoek en mijn schoonmoeder heeft er wel oren naar. Maar ik zie het helemaal niet zitten. We hebben ruimte genoeg, dat is waar, maar ik ben wel mijn privacy kwijt en ik voorzie problemen met onze jongste zoon, die nog thuis woont. Hij is aan het puberen en oma zal zich ongetwijfeld met zijn opvoeding gaan bemoeien. En ook op de langere termijn voorzie ik moeilijkheden. Mijn schoonmoeder is nu 76 en nog gezond, maar wat als dat allemaal minder wordt? Ik zie onze toekomstplannen van samen gaan reizen en leuke dingen doen, helemaal in het water vallen. Zie ik alleen de nadelen, mijn man ziet alleen maar voordelen. Ik zit er erg mee; ben ik egoistisch en verzaak ik mijn christenplicht? Is er echt geen andere oplossing en welke afspraken maken we, als we toch beslissen dat oma bij ons in huis komt?

Petra.

Beluister de rubriek

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons