'Christenvervolging stijgt in 2014 tot recordhoogte'

Groei radicale islam leidt tot stijging christenvervolging

in Christelijk Nieuws

Volgend jaar zou religieuze vervolging wereldwijd tot recordhoogte kunnen stijgen, zeggen internationale experts. De vrees bestaat dat met name christenen slachtoffer zullen zijn, meent ICC (International Christian Concern).

(imported body)

"Ik denk dat, tenzij er een drastische verandering in de huidige trend plaatsvindt, in 2014 we een verdere verslechtering zullen zien" zegt woordvoerder Isaac Six van ICC, een in Washington DC gevestigde groep die de mensenrechten van christenen bewaakt.

Six zegt dat de verspreiding van de radicale islam een toename van de religieuze vervolging met zich meebrengt. "De stijging van het aantal vervolgingen was met name  duidelijk zichtbaar in landen waar de radicale islam groeit" zegt hij. Primair ondervinden christenen daar de gevolgen van, maar ook islamitische minderheden hebben te maken met vervolging 

Ook Paul Estabrooks van Open Doors Canada ziet weinig hoop voor 2014. "Vooral in landen als Somalie, Pakistan en Afghanistan wordt de situatie met de dag erger", zegt ze.

Deze reacties komen overeen met de uitkomst van een grote studie van het Pew Research Center, een Amerikaans denktank. Daaruit blijkt dat religieuze vervolging de afgelopen zes jaar navenant is gestegen, met name in de landen waar de Arabische lente heeft plaatsgevonden. 

Isaac Six hoopt dat er meer media-aandacht gevestigd wordt op de vervolging. Hij maakt zich echter zorgen over de post-religieuze samenleving in het Westen. "Religieuze vrijheid staat niet meer hoog op onze agenda. We onderschatten echter hoe belangrijk het geloof is in de getroffen gemeenschappen over de hele wereld. De bescherming van religieuze minderheden beschouw ik als het recht van de mens".

Bron: IKON

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons