Christen-zijn in je wijk, hoe doe je dat?

in Geloven

Evangeliseren in je eigen buurt is niet makkelijk. Want: 'Zitten ze wel op mij te wachten?' Bewoners van Vinex-wijk Wateringse Veld in Den Haag ondervinden hoe het is om een evangelistenechtpaar in hun buurt te hebben. "Als Arjen en Annemarie me proberen te overtuigen, is het de laatste keer geweest dat ik bij hen over de vloer kom."

Arjen en Annemarie ten Brinke kwamen in 2007 in de wijk wonen. Hun doel was relaties opbouwen en een kerk stichten. Visie ging in gesprek met het echtpaar en hun buren Chris en Anjilla, overburen Wouter en Cindy en Ilsa van een paar huizen verderop. Ze werden vrienden met Arjen en Annemarie en bezoeken soms de zondagse dienst in BOEI90.

Bang voor overlast

Er ging heel wat aan vooraf. Zo schreef een wijkkrantje dat Arjen en Annemarie een jongerenopvang zouden beginnen. Cindy: "De buurt stond op z’n kop. Iedereen was bezorgd; bang voor overlast en drugsgebruik. Iemand kwam zelfs aan mijn deur met een petitie. Gelukkig werd het iets totaal anders. Ik hoor nu positieve verhalen over mijn buren."

Iedereen is welkom

Wat de buurtbewoners vooral positief vinden, is de ontspannen manier waarop Arjen en Annemarie in de wijk bezig zijn. Anjilla: "Iedereen is welkom, ongeacht geloof, uiterlijk of achtergrond. Daarom vind ik het zo mooi dat ze hier zijn; je wilt dat je er toe doet. Ik probeer hun voorbeeld te volgen." "Die ontspannenheid stralen ze ook uit," vult Chris aan. Cindy knikt instemmend: "Ik voel mij welkom en thuis."

De laatste keer...

Toch was Ilsa aan het begin een beetje bang. "Mijn dochtertje speelde een keer bij Arjen en Annemarie en ik moest haar ophalen. Ik dacht: 'Wat nu? Dan moet ik naar binnen.' 
Ik was bang dat ze me zouden overhalen of veroordelen. Ik voelde me minder." Anjilla: "Als persoon mag ik ze heel graag, maar ik had ook dat gevoel. Ik zou het vervelend vinden als ze me zouden veroordelen. Dat werkt averechts en zou het contact veranderen, maar door hun ongedwongenheid heb ik dat gevoel niet." Wouter is helder: "Als Arjen en Annemarie me proberen te overtuigen, is het de laatste keer geweest dat ik bij hen over de vloer kom."

Een toneelspel

Wat hebben de buurtbewoners met de kerk? Chris: "Ik heb er niets meer mee. Vroeger ging ik wel. Als klein jongetje was ik zelfs misdienaar, maar voor mijn gevoel wordt er een toneelstuk opgevoerd. Ik was slechts publiek, maar ze zagen me niet. Ik deed er niet toe." Ook de anderen hebben slechte ervaringen met de kerk. Cindy voelt zich in de steek gelaten en Ilsa ziet dat er twee kampen zijn: christenen en ongelovigen, waarbij de eerste groep de tweede veroordeelt. Ilsa: "Arjen en Annemarie laten zien dat het anders kan. Bovendien, wij worstelen ook met vragen. Als Arjen spreekt over 'zitten in duisternis', herkennen wij dat."

'Het zal wel'

Toch staan Arjen en Annemarie voor een radicale boodschap. Arjan spreekt over thema’s als zonde, schuld en verlossing tijdens de diensten in BOEI90. "Het zijn zware onderwerpen," beaamt Wouter. "Maar de scherpe kantjes halen ze er vanaf. De boodschap blijft hetzelfde, maar de manier waarop ze het brengen, passen ze aan." Ilsa: "Wat voor mij belangrijk is, haal ik eruit. Soms denk ik ook: 'Het zal wel, maar wie zegt dat het zo is?'" Toch blijft de boodschap van Arjen soms ook haken. Chris: "Zes jaar geleden was ik atheïst. Nu ben ik een atheïst die er niet zo veel meer aan doet."

Vertrouwensband

Sinds de komst van Arjen en Annemarie is er veel veranderd in de wijk. Wouter: "Er is cohesie en zij zijn de motor." Cindy: "Als ze gaan verhuizen, stort het vertrouwen dat is opgebouwd in één keer in en moeten we opnieuw beginnen."


Tekst: Redmar Smit
Beeld: Dik Nicolai
Bron: Visie 2014, nr. 4

N.a.v. Zet de deur van je huis maar open, Ark Media, € 9,95.

‘Wat als ze me raar vinden?’

Arjen en Annemarie ten Brinke verhuisden in 2007 met hun vier kinderen van Sliedrecht naar Den Haag en startten de gemeente BOEI90. Ze schreven onlangs het boekje Zet de deur van je huis maar open. Daarin geven ze vanuit hun eigen situatie tips voor evangelisatie.

De belangrijkste tip van Arjen: "Evangeliseer ontspannen! Organiseer een barbecue, sportavond of iets anders gezelligs. Dan komt het gesprek vanzelf." Annemarie: "Soms vragen christenen: 'Wat moet ik zeggen? Wanneer dan?' Nou, nodig iemand uit op de thee, praat met iemand die alleen zit in het zwembad of bied een luisterend oor. De kleinste dingen kunnen levens veranderen. Onze overtuiging is dat God niet vraagt om mooie woorden, maar om daden. Als christen word je dan ook minder krampachtig."

'Echt gaaf!'
Wat vinden ze van de reactie van hun buurtbewoners? Arjen: "Ik ben blij met hun reacties. Echt gaaf!" Het negatieve beeld over christenen schokte Arjen en Annemarie wel. "Ik denk dat christenen zich niet opzettelijk zo gedragen," stelt Annemarie. "Als christen vraag je je soms af: 'Wat als ze me raar vinden?' Maar die angst versterkt dat je in je eigen groepje blijft, terwijl je elkaar moet leren kennen. Wat ik leer van mijn buurtbewoners? Dat ik ontspannen christen mag zijn!"

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons