Christelijke provincie in Irak?

Jarenlange droom van Iraakse christenen komt uit

in Christelijk Nieuws

In Irak voltrekt zich iets bijzonders. De Iraakse regering wil drie betwiste gebieden in het land omzetten tot drie provincies. Met hun plan voor een aparte provincie in de Ninevévlakte komt een droom van Iraakse christenen uit: al jaren lobbyen zij voor eigen christelijke provincie.

“Dit is de eerste stap voor Assyrische christenen om een pronvinciaal zelfbestuur te kunnen ontwikkelen samen met andere bewoners van de Ninevévlakte”, reageert een woordvoerder van de Iraakse christenen begin deze week tegenover het Reformatorisch Dagblad.
 
Na de val van Saddam Hussein in 2003 zochten de Iraakse christenen hun toevlucht in de vlakte van Ninevé. Om hun veiligheid te bewaken, richtten de christenen hun eigen zwaarbewapende christelijke militie op. Ooit begonnen ze met 300 man, nu beschermen zo’n 5000 man de christelijke nederzettingen.

Soennieten 
Naast de Ninevévlakte moeten ook Fallujah en Tuz Khormato een aparte provincie worden. Fallujah is begin deze maand ingenomen door Al-Qaida-gelinkte militanten. Iraakse militairen zijn nog steeds bezig het gebied te heroveren.
 
Het lijkt er daarom ook op dat de Iraakse regering met de provincies vooral de soennieten tegemoet wil komen. Al maanden protesteren de Iraakse soennieten tegen de sjiitische regering. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons