BLOG | Op je 91ste voor het eerst naar de kerk

Johan Snel over wapen-uitvinder Michail Kalasjnikov

in Christelijk Nieuws

Kalasjnikov. Een naam als een geweerschot, en dat klopt ook wel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bedacht Michail Kalasjnikov het machinegeweer dat nog altijd wereldwijd in gebruik is. Tegen Kerst overleed hij, 94 jaar oud.

Het was de tijd van de Koude Oorlog. Kalasjnikov woonde en werkte in het militaire complex van Izjevsk, een voor westerlingen verboden stad tussen Moskou en de Oeral. Twintig jaar geleden, kort nadat de stad ‘open’ was gegaan, heb ik daar nog eens twee weken verbleven.
In mijn herinnering heb ik Kalasjnikov ook persoonlijk gezien, maar dat zal wel een fantasie zijn. De man was een legende en overal in Izjevsk werd zijn naam met ontzag genoemd.

Laten dopen
Deze maand was hij weer even in het nieuws. De Russische krant Izvestia publiceerde een lange brief die Kalasjnikov in mei 2012 had geschreven aan de patriarch van de orthodoxe kerk.
Het is een indrukwekkende brief. Kalasjnikov bekent dat hij lijdt onder alle ellende die zijn moordmachine heeft aangericht, bij zoveel mensen. ‘Mijn geestelijke pijn is ondraaglijk. Ben ik, een orthodoxe gelovige, schuldig aan de dood van zoveel mensen? Hoe langer ik leef, hoe meer ik me afvraag hoe de Heer onze duivelse afgunst, hebzucht en agressie kan verdragen.’
Hij vertelt ook dat hij op z’n 91ste voor het eerst naar de kerk is gegaan. En dat hij zich heeft laten dopen.

Grote verwachtingen
Daarmee staat Kalasjnikov een beetje symbool voor de afgelopen eeuw, die hij met zijn hoge leeftijd ook haast letterlijk vertegenwoordigt. Kalasjnikov werd geboren in 1919, middenin de turbulente jaren van de Russische Revolutie.
Het was een tijd van grote verwachtingen. Bevrijding, vooruitgang en onbegrensde ontwikkeling dienden zich aan. Stalin maakte een industriële gigant van de Sovjet-Unie en won de Tweede Wereldoorlog. Wetenschap en techniek baanden de weg naar de toekomst. De kerk was weggevaagd, geloven was iets voor oude mensen en atheïsme was het dappere tweelingzusje van het communisme.

Jong
Volgens onderzoek van PEW Research is sinds de jaren zeventig het aantal atheïsten in de wereld ongeveer gehalveerd. Wie de dramatische ondergang van het communisme een beetje heeft gevolgd, snapt wel waarom.
Michail Kalasjnikov heeft het allemaal zelf meegemaakt. Ook op je 91ste is je hart nog altijd jong. De grote sprong naar de vooruitgang is mislukt, onze vragen zijn gebleven. Hoe schuldig zijn we zelf aan het lijden in deze wereld? Wie zijn we tegenover God?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons