BLOG | Een kerk die lekker ruikt

Hoe ziet de droomkerk van jongeren eruit?

in Christelijk Nieuws

Deze week zijn we met de tieners uit onze gemeente uit de kerkdienst gegaan om met ze te praten over hun ‘droomkerk’. Nadat één van de jongeren de boterkoek vakkundig heeft geslacht, de cola is ingeschonken, komt het gesprek op gang aan de hand van het spel ‘Kaarten op tafel’. Zoek een plaatje uit die past bij jouw droomkerk.

Er zitten zo’n vijftien tieners om de tafel tussen de 12 en 18 jaar. Wat een goudmijntje, al die verhalen van die gasten over kerk-zijn! Alleen daarom al een reden om het te doen. Ik hoorde ooit van een andere gemeente, waar de dominee aan het begin van de preek de dienstdoende oudste naar voren riep en hem zijn preek overhandigde met de woorden: ‘Niet te snel lezen!’ Vervolgens verliet hij de kerkzaal met de tieners en ging in gesprek over hun kerk. Je begrijpt dat niet iedereen dat trok.
 
Lekker ruiken
De uitkomst van ons gesprek is eigenlijk dat deze tieners graag willen dat hun droomkerk lekker ruikt. Dwars door de verhalen van deze groep lopen drie rode draden, waarvan de eerste letters samen het woord DEO vormen. De droomkerk van deze jongeren heeft een duidelijk Doel, er is plaats voor Emotie en natuurlijk – je bent sociaal wezen of niet – moet er ruimte zijn voor Ontmoeting. Kortom: DEO - een kerk die lekker ruikt.
 
Ik denk terug aan een reallife-game, die we een aantal jaren geleden speelden met onze jongeren. Ook met deo. Een soort gotcha spel, waarbij iedereen een kaartje met een ‘slachtoffer’ kreeg, met de opdracht om die 1-op-1 af te sprayen met deodorant. Dit spel speelden we drie weken lang in aanloop naar een jeugddienst met het thema: ‘iets met DEO’, waarin we praatten over ‘de geur van Christus verspreiden’. Later hebben we hebben dit spel herhaald met water (zie trailer).
 
DEO: doel, emotie, ontmoeting
Maar DEO dus, een kerk die lekker ruikt. Persoonlijk verbaast me de O van ontmoeting niet zo. Je hoeft geen jeugdwerker te zijn om te weten dat jongeren ontmoeting en verbonden zijn met leeftijdsgenoten bijna een eerste levensbehoefte vinden. De vraag die deze gasten ons stellen, is redelijk basic: help ons om dat te doen. Er staat koffie voor de volwassenen, ranja voor de kinderen, maar… het afgelopen jaar heeft er maar twee keer een fles cola gestaan.
 
De E van Emotie verrast me ook niet echt: we leven in een emotie cultuur. Wat ze erover zeggen, blijft wel langer hangen. Tiener zouden graag zien dat mensen gewoon gelukkig zijn. Dat doet me denken aan gesprekken met jongeren die ik in andere kerken had. Ze vroegen zich hardop af of mensen in hun kerk eigenlijk wel blij zijn met God: ‘Iedereen kijkt altijd zo moeilijk en loopt tijdens  de koffie te klagen over alles. Te lang, te saai, te traag, te snel…’.
 
De D van Doel verbaast me misschien het meest. Deze groep jongeren gaf gewoon aan: een droomkerk heeft een duidelijk doel en helpt mij om God te gaan vinden. Eén jongen maakte de vergelijking met een rups. ‘Wij zijn nu nog rupsen, maar een droomkerk gaat me helpen om een fladderende vlinder te worden.’
 
Iets met DEO dus!
 
Auteur: André Maliepaard

Bekijk de trailer van de game

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons