BLOG | 4 trends in jeugdwerk

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen in het jeugdwerk?

in Geloven

Afgelopen weekend heeft het NGJ, de jongerenorganisatie waar ik leiding geef, voor de tweede keer de top 10 trends rondom jeugdwerk in de kerk gepubliceerd. Altijd een spannend proces. Als team gaan we de laatste maanden voor het nieuwe jaar bij elkaar zitten en stellen we onszelf de vraag: wat zien we op dit moment gebeuren? En… waar leidt dat toe?

Digitale geloofsopvoeding
Ik kan onmogelijk alle trends in deze blog bespreken. Toch zijn er een paar die ik interessant vind om even aan te stippen. Neem bijvoorbeeld trend twee over ouders, die zegt dat ouders bij de kerk zullen aankloppen voor digitale geloofsopvoeding.
 
We hebben het idee dat er rond dit thema diezelfde verlegenheid ontstaat, die volwassenen onder ons nog wel herkennen van het gesprek over seks. Er wordt met je gepraat, maar je hebt het idee dat je ouders er zelf niks vanaf weten. Je vraagt je af hoe jij ooit op de wereld gekomen bent, dat moet echt een wonder zijn. Het enige verschil met dat gevoel is, dat heel veel ouders daadwerkelijk niet meer weten wat er speelt in de digitale wereld van hun kinderen.
 
Zonder schijn van misbruik
Een andere trend die ik wil aanwijzen, gaat over veilig jeugdwerk. Die hebben we de kop meegegeven: ‘Doe aan veilig jeugdwerk of doe het niet!’ Wat ons betreft kunnen we het komend jaar er niet meer onder uit. Er moet in kerken hardop gesproken gaan worden over manieren om kinderen te beschermen. Leiders in de rij om een gedragscode te ondertekenen, omdat we willen gaan voor jeugdwerk zonder – schijn van – misbruik.
 
Modderworstelen
Ik wil er nog twee uitlichten. Allereerst de aandacht voor jongenswerk. Na de chocoladefontein en nagellak, is het nu ook tijd voor modderworstelen en testosteron. Al jaren agenderen kerken speciale girls-only avonden. Super! Maar… dit jaar gaat er ook meer aandacht komen voor jongens in de kerk, met bijpassende activiteiten.
 
Waarheid vs. geluk
Tot slot. De trend over inhoud vonden we als team de spannendste. We verwachten namelijk dat ethische thema’s onbespreekbaar worden. Traditionele antwoorden gaan onze jongeren namelijk niet meer bevredigen. Hier ligt een trend uit 2013 aan ten grondslag: waarheid tegenover geluk. De kerk geeft antwoord op waarheidsniveau (zo zit het), terwijl de zoektocht van veel jongeren plaatsvindt op geluksniveau (hoe word ik gelukkig?).
 
We zijn niet begonnen met deze trend top 10, omdat wij denken dat we het wel weten. Nee, we willen kerken stimuleren om steeds opnieuw hun jeugdwerk te bekijken en zichzelf af te vragen: wat gebeurt er bij ons? Hoe kunnen we met onze jongeren onderweg blijven? Ons hoogste doel is uiteindelijk om leiders te inspireren hun jongeren te verbinden aan Jezus Christus.
 

Auteur: André Maliepaard

 
Download het trendreport via NGJ Jeugdwerk onder het kopje ‘artikelen’.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons